Direktorka škole pokrenula lavinu: Deci treba rokenrol, ovo što danas slušaju je maltretiranje mozga i ušiju... Ko ode s njima na ekskurziju može da se vrati samo s mentalnim poremećajemDirektorka Osnovne škole “Vožd Karađorđe” Maja Radoman Cvetićanin pokrenula je pravu lavinu posle video intervjua koji je dala Saši Gidri Markoviću za Aleksinac.net.

Ona je, naime, učenicima kupila bubanj kakav priželjkuju profesionalni muzičari, sa idejom da škola u neko dogledno vreme dobije učenički rok bend, ali i upozorila da nove generacije odrastaju uz muziku od koje “boli mozak”.

– Moja ideja je da sredstvima koje škola ima imamo nabavimo još neki muzički instrument i omogućimo deci da uče da sviraju. Već nam se javljaju zaljubljenici u bubanj, neki od njih su fantastični bubnjari, ali nemaju mesto gde da vežbaju. Želimo da budu naši saradnici i da đake nauče da sviraju. To bi bi bio korak ka osnivanju muzičkog benda koji bi promovisao rok muziku koju svi volimo i koja smatram da treba da zauzme mesto koje mu pripada. Rokenrol smatram protivtežom u odnosu na turbo folk i sav šund kojim smo zatrpani sa svih strana – rekla je za Aleksinac.net direktorka Maja.

Ona kaže da možda zvuči poražavajuće, ali ima dece koja nisu nikada bila ni na jednom rok koncertu.

– Istina je, ima dece koja nikad nisu bila na rok koncertu. To je nedopustivo, Mi smo generacija koja je odrastala uz rokenrol, i uz njega učila šta su prave vrednosti, pa smo posle zato i na pravi način shvatali i vrednosti koje ima naša tradicionalčna muzika. Ovo što deca danas slušaju je maltretiranje mozga i ušiju. Ko god je skoro išao s decom na ekskurziju mogao je da se vrati samo sa nekim mentalnim poremećajem posle dva, tri dana sa njima. Ali, oni nažalost nemaju izbor koji smo mi imali. Mogli smo da slušamo i rok i džez i klasičnu muziku, pa smo potom, kad sazrimo kao ljudi, mogli da biramo. Današnja deca nemaju tu mogućnost. Ukoliko ponudimo deci samo turbo folk ili muziku za koju ne znam ni kako se zove, mi ništa nismo uradili. Samo smo im ograničili mogućnosti – kaže Radoman Cvetićanin.

Prema njenim rečima, škola sada ima bubnjeve, gitaru, klavijaturu i razglas, a uskoro će kupti Orfov instrumentarijum. Nedostaju im instrumenti poput bas gitare, tarabuke, saksofona, klarineta i drugih instrumenata, tako da su im svi donatori dobrodošli.

– Imamo puno učenika 7. i 8. razreda koji su zainteresovani za rokenrol, ali ne znaju ništa o njemu. Roditelji su prezaposleni i nemaju vremena da se angažuju oko toga. Zato nameravamo da opremimo kabinet, da se u školi svi angažujemo i da kod dece izgrađujemo različite veštine. Da kulturu približimo školi, da ona nije vezana samo za ustanove kulture. Svi treba da se potrudimo, ne možemo ništa da budemo bez kulture i duhovnosti – kaže direktorka.

Ona je kazala da škola “Vožd Karađorđe” svakog četvrtka, sa željom da promoviše kulturu i približi deci i roditeljima kulturna dešavanja, organizuje pesničke večeri, nastupe horova i slične manifestacije. Na njenu inicijativu, dodala je, škola je domaćin “Čitalića”, međunarodne smotre čitanja koja okuplja stotine dece iz Srbije i dijaspore. Učenici učestvuju u brojnim sekcijama, školskim klubovima i vannastavnim aktivnostima.

Izvor: Headliner.rs