Koraks: Pod okupacijom smo, ovde je na snazi puzeći fašizam



Pod okupacijom smo, ovde je na snazi puzeći fašizam, primećuje za Danas karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

Prvo zapažanje koje iznosi je strepnja da je predsednik Aleksandar Vučić naučio nešto novo na sastanku sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. S tim u vezi Koraks postavlja retoričko pitanje – kakav je to razgovor bio i kakva su se tu iskustva razmenila, prenosi Danas.

„Potpuno nevini i slučajno nahvatani demonstranti iz Rusije su osuđeni na višegodišnje robije. Ova domaća priča mi liči na rusku, u kojoj demonstrante nasumice prebijaju i hapse u Moskvi. Zaključak se nameće da je ruski ambasador preneo iskustvo Vučiću, koji je to iskustvo počeo da primenjuje. Paralelno, imamo slike na kojima naši studenti stoje iza Vučićevih rešetaka, sa indeksima u rukama“, ukazuje Koraks i dodaje da bi na tu temu napravio crtež – karikaturu koja po sebi ne bi bila karikatura, već istina, i dodaje:

„Ovo ne može da se završi apsolutno nikako kako Vučić misli da će se završiti. Situacija vri i lonac je eksplodirao! A pošto je uhvaćen sa prstima u pekmezu, neće biti tolerancije. Tako je pao Milošević, tako će pasti i on“, konstatuje Koraks.

Naime, karikaturista pojašnjava da tu stoji jedna zakonomernost – kao u šahovskoj partiji – postoji nekoliko poteza koji neumitno vode u izgubljenu partiju.

Izvor: Danas, N1 Beograd