Suđenje roditeljima Koste Kecmanovića biće zatvoreno za javnostNa prvom ročištu na suđenju roditeljima maloletnog K.K. koji je počinio masovno ubistvo u OŠ Vladislav Ribnikar u maju 2023, kada je stradalo deset osoba, prvo se izjašnjavalo o tome da li će suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost. Odlučeno je da će ceo glavni pretres biti zatvoren za javnost.

Zabranjuje se svima koji učestvuju u postupku da daju izjave, jer je to krivično delo, odlučeno je.

Tužilaštvo je tražilo da bude zatvoreno zbog zaštite maloletnika.

Kao što se to navodi i u optužnici i kao što je rečeno na konferenciji za štampu, čitava odbrana roditelja K.K. je bila za to da se suđenje otvori za javnost.

Advokat roditelja K.K. Borivoje Borović naveo je da se protivi tome da bude zatvoreno za javnost, jer će mediji svakako o tome izveštavati, bilo ono otvoreno ili zatvoreno.

Maloletnicima koji su svedoci, tokom saslušanja advokati odbrane nisu postavljali nijedno pitanje, niti će to činiti i dalje.

Prema sudskoj praksi, tužilac na prvom ročištu najpre prisutne upoznaje sa navodima optužnice, okrivljeni se kratko izjašnjavaju o krivici, odnosno onome za šta ih sve tužilaštvo tereti, zatim će tužilac i advokati odbrane predlagati svako svoje dokaze koje će izvoditi tokom suđenja i izjašnjavaće se o predlozima suprotne strane. Tek nakon svega toga okrivljeni će imati priliku, ukoliko to žele, da odmah iznesu svoju odbranu.

Okrivljeni u ovom krivičnom postupku u slučaju „Ribnikar“ su roditelji maloletnog dečaka, koji je 3. maja 2023. u Beogradu u Osnovnoj školi na Vračaru ubio devet svojih vršnjaka, čuvara škole i ranio još šest osoba.

Osim roditelja, na optužnici su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba, u koji je prema navodima tužilaštva, prvookrivljeni Vladimir Kecmanović odvodio svog maloletnog sina da vežba pucanje na pokretnim metama.

Za vlasnika i instruktora Više javno tužilaštvo u Beogradu traži kazne zatvora u trajanju od po tri godine zbog davanja lažnih iskaza tokom istrage.

Za oca dečaka tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora od 12 godina, a optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prema optužnici, sumnja se da je Kecmanović obučavao dete kako da rukuje oružjem, kao i da nije obezbedio uslove za čuvanje vatrenog oružja.

Miljana Kecmanović, majka dečaka neposredno je optužena. Za nju tužilaštvo traži dve i po godine zatvora, zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i municije, a razlog je to što je u kući pronađeno neobezbeđeno oružje i velika količina municije i to što se na jednoj čauri koja je pronađena nakon masakra u školi nalazio njen DNK trag.

Treba podsetiti da ovim postupkom nije obuhvaćen dečak koji je ubio deset osoba, jer je krivično neodgovoran, zbog toga što je imao tek 13 godina u trenutku izvršenja masakra.

Zbog toga treba razlikovati ovaj krivični postupak od dva parnična, koja su u toku pred istim Višim sudom, u kojima su oštećene porodice tužile dečaka, njegove roditelje, školu, ali i državu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljene duševne boli i stresa.

Izvor: N1 Beograd