DRAŽA PETROVIĆ: Muda Marjanova

 

Draža Petrović, kolumna za ''Danas''

Srpski narod odavno ne može da razreši jednu drevnu misteriju: zašto se, kada je nešto totalno bez veze, kretenski i idiotski, govori “Ma, mu*a Marjanova”, ko je uopšte taj Marjan i zašto su toliko bitna njegova takozvana mu*a?

Evo i rešenja: Marijan Rističević uhvatio se ove nedelje u Skupštini Srbije za međunožje i to se uhvatio za međunožje u pravcu Dragana Đilasa.

Rističević se uhvatio za međunožje kako bi svima pokazao, a naročito Đilasu, da je baš on taj čovek: vlasnik autorskih prava na takozvana “Mu*a Marjanova”, drevni srpski izraz za nešto što je bez veze, kretenski i idiotski. I da će makar po tome ostati upamćen u povijesti civilizacije.

Ali to izgleda nije shvatio Dragan Đilas.

Umesto da vikne “Eureka!” ili da vikne “Vaistinu mu*a Marjanova” u trenutku kada se Marijan Rističević uhvatio za međunožje, da bude ponosan što je prisustvovao historijskom trenutku kada se dogodilo konačno razrešenje drevne srpske misterije, Dragan Đilas je počeo da izgovara neke rečenice koje niko od buke u skupštinskoj sali nije razumeo.

Ali se onda pojavio simultani prevodilac uglednog Informera za čitanje sa usana i preveo kompletno izlaganje Dragana Đilasa izgovoreno u pravcu Marijana Rističevića, dok se isti taj Marijan Rističević držao za sopstveno međunožje, kako će verovatno izgledati i njegov nadgrobni spomenik, jer će održavati njegov ulogu u srpskoj politici i društvu.

Đilas je, ako je verovati uglednom Informeru i njihovom prevodiocu za čitanje sa usana, imao sledeće izlaganje u pravcu Marijana Rističevića koji ga je posmatrao sa rukom na sopstvenom međunožju:

“M’rš u pi*ku materinu, bre! Je*em vam mater u pi*ku, da vam je*em mater! Tebi, tebi! Zapamtićeš me! Mater ti je*em! Da vidimo posle ko će kome, to ćemo da vidimo posle!”

Đilas pokazalo se, nije svestan istorijskog trenutka u kome živi, da je kojim slučajem živeo u vreme Karađorđa, pa video Karađorđa kako se uhvatio za neku šniclu, on ne bi skapirao da Karađorđe zapravo želi da mu objasni kako je nastao izraz Karađorđeva šnicla, pa tako nije shvatio ni da je šarmantni Marijan Rističević, hvatanjem za međunožje u Skupštini Srbije, želeo da razreši vekovne polemike o poreklu jedne od najbezveznijih stvari u historiji čovečanstva, mu*a Marjanovih.

I verovatno bi Đilas i Karađorđu rekao isto što i Marijanu: “M’rš u pi*ku materinu, bre! Je*em vam mater u pi*ku, da vam je*em mater! Tebi, tebi! Zapamtićeš me! Mater ti je*em! Da vidimo posle ko će kome, to ćemo da vidimo posle!” – kako je to preveo ovlašćeni čitač s usana uglednog i oglednog Informera.

Mada bi ga verovatno Karađorđe posle toga proburazio od učkura do grla bijela, dok je Marijan Rističević za proburaženje Đilasa angažovao uglednu Televiziju Informer, u čijem programu su se odmah pojavili mnogobrojni stručni konsultanti za govor tela Đilasa i čitanje s Đilasovih usana.

Pa je Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, izjavio za Informer: “To je karakter Dragana Đilasa. On je pretio studentima, pretio policajcu, tukao je dedu svog deteta. Nasrtao je na taštu, na žene. To je profil ličnosti, to je od njega očekivano. On i Marinika deluju kao par Čaušesku. U vreme kada se to nije smelo pričati, ja sam pričao pre deset godina sve ovo o Đilasu. Ja sam na aerodromu doživeo da me je dotakao po ramenu pred ćerkom i pretio mi” – rekao je Milovanović Saša, koga je Đilas dotakao po ramenu na aerodromu, od čega vuče traume celog života.

Isti taj direktor Srpskog telegrafa misli da su Elena i Nikolae Čaušesku bili lideri opozicije u Rumuniji, pa su ih zato streljali, što pokazuje da je Saša Milovanović odlično izučio istoriju Đilasa, ali mu nešto lošije ide istorija XX veka. Što je karakteristika naprednjačke istorijske misli gde u celoj istoriji postoji samo jedna istorijska ličnost, Vučić, i jedan notorni negativac, Đilas.

Onda su se na Đilasu izređali svi ostali stručni konsultanti Informera za Đilasa, jer su se izgleda uplašili da je opozicija konačno prešla na svima razumljiv način borbe, koji im je jedino i preostao u zemlji sa vlašću koja totalno liči na mu*a Marjanova.

A taj način borbe zove se: “M’rš u pi*ku materinu, bre! Je*em vam mater u pi*ku, da vam je*em mater!”

Nije lepo psovati, ali šta bi vi, braćo i sestre, drugo rekli kada negde vidite Marijana Rističevića kako se drži za međunožje!?

Osim ono što je jače od vas i jedino delotvorno za takvu vrstu bizgova sa Krčedinske ade. Možda nije pristojno, ali provereno opušta.