Memedović: “Odem u Norvešku da snimim kako vrtići tamo funkcionišu. Deca su i do 10 sati napolju, igraju rizične igre, prljaju se...”


Poznato je da roditelji u skandinavskim zemljama imaju drugačije metode vaspitanja dece, često izvode decu da spavaju pod otvorenim nebom na hladnoći i minusu, a deca provode mnogo vremena napolju, u prirodi. Skandinavce smatraju najsrećnijim ljudima na svetu, pa njihove prakse u školstvu, kao što je učenje o empatiji, i u vrtićima, polako postaju popularne širom sveta

Jovan Memedović, autor emisije “Sasvim prirodno”, boravio je u Norveškoj i tom prilikom primetio veliku razliku u načinu na koji deca provode vreme u vrtiću tamo, u odnosu na Srbiju.

“Odem u Norvešku da snimim kako funkcionišu deca tamo, odnosno vrtići pod otvorenim nebom. Pazite, 8 sati od 10 deca su napolju. Pritom, imaju neke igrice, vrlo rizične, mogu da se povrede. Pitao sam vaspitačice: ‘A šta ako se povrede, šta će reći roditelji?’ Kaže: ‘Ne, roditelji se apsolutno slažu.’ Kad sam se vratio u Srbiju, odem u vrtić i pitam vaspitačicu: ‘Je l izvodite decu malo u šetnju?’ Ona kaže: ‘Samo kad je lepo vrame.’ A kad je ovako kiša? ‘A to ne, to se bune roditelji. Isprljaće se deca.’ – ispričao je Memedović na jednom forumu.

Mnogi su na društvenim mrežama komentarisali Memedovićevu izjavu, a većina roditelja je saglasna sa tim da deca treba češće da provedu vreme napolju.

“Živim u inostranstvu. Sin mi je išao u Montesori vrtić. Svaki dan pola sata prepodne i pola sata popodne deca se igraju u dvorištu vrtića. Ako je kiša oblače kabanice i gumene čizme koje posle sami peru od blata i ostavljaju na svoje mesto. Dođem u Srbiju kad jedna moja poznanica kaže ja sam sina ispisala iz Montesori vrtića, neće on meni da pere prozore i valja se u blatu.” – bio je jedan od komentara.

“Radim u vrtiću u skandinavskoj zemlji. Napolju smo minimalno 3 sata zimi i proleće-leto, minimum 6 sati, nekada samo ručamo unutra. Deca spavaju na otvorenom čitavu godinu po želji roditelja. Našu decu po načinu oblačenja uvek je lako prepoznati, deca su previše obučena, bodi, jedna majica, duks, hulahopke, pantalone i čim potrči mokro i znojavo. Elem, deca nisu ništa zdravija. Prehlađena su, balava, sa stomačnim virusima, ali fizički izdržljivija! A to se manifestuje kasnije kao važan faktor u životu” – napisala je jedna žena na Instagramu.

Jedan tata je napisao svoje iskustvo:

“Kada sam došao u Švedsku, i rekao vaspitačici da dete malo šmrklja zato što se kupala sinoć i možda je nisam dobro utoplio preko noći, pa je sad slinava, vaspitačica se nasmejala i rekla ne može od toga da bude! Inače moja žena je vaspitač u Švedskoj, sve što kaže Jovan je tačno.”

S druge strane, neki su komentarisali da to ne može da se poredi i diskutovali o tome ko je odgovoran, vaspitači ili roditelji:

“Bune se vaspitači, ne roditelji. Njima ne odgovara.”

“U našem vrtiću se trude da ih izvode koliko mogu, ali jedna je vaspitačica na 30 dece, tako da to nije uvek moguće.”

“Ne samo da se bune roditelji… već imamo sve više vaspitača lenjih i nespretnih da istu tu decu čuvaju gledaju i trče za njima dok su napolju…” – bio je jedan od komentara.

Izvor: Yumama/Zelena učionica