Milan St. Protić: Činjenica je da Kosovo nije srpsko i da nikada više neće biti


Aktuelnu političku situaciju u jutarnjem programu "Probudi se" komentarisao je istoričar Milan St. Protić.

Istoričar Milan St. Protić kaže da je „činjenica da Kosovo nije srpsko i da nikada neće ni biti“.

„Ja mislim da je to samo prazna fraza, odreći se ili se ne odreći ništa ne utiče na realnost. Mi možemo da se ne odričemo, ono opet nije više srpsko, i to je činjenica da nije srpsko i činjenica je da neće biti više nikad srpsko. Žao mi je što je tako, mi možemo da diskutujemo o tome kako se do toga došlo ali to je činjenica. Predsednik ove zemlje ne može da ode tamo a da mu neko ne dozvoli, ne može nijedan politički predstavnik ove zemlje da ode tamo, a da mu se ne dozvoli. Tamo postoji neka vlast da monopolom fizičke sile na toj teritoriji i to podržavaju najjače zemlje na svetu“, kazao je on.

Komentarišući današnji nastavak konstitutivne sednice Narodne skupštine kazao je da ne očekuje da će stanje u predstavničkom domu biti bolje i da se može očekivati isti scenario kao na predhodnim sednicama.

„Ništa ne nagoveštava da se vladajuća stranka prizvala pameti i da će promeniti svoj manir, ponašanje, sistem vrednosti. Gledaću da izbegnem suočavanje sa tim šta će se danas tamo događati, jer se ništa značajno za ovu zemlju neće desiti, osim što ćemo gledati izlive primitivizma i prostakluka po ko zna koji put“ zaključio je Protić.

Za najavljeni nastup opozicije u Skupštini, koji neće biti jedinstven, jer jedan deo opozicije neće ući u salu dok drugi hoće, Protić kaže da nije dobar.

„Za opoziciju je najbitnije da ostanu jedinstveni. To što će danas nastupati odvojeno nije dobro, trebalo je da odluče ili svi u parlament ili svi izvan parlamenta. Ako su svi u parlamentu to je ipak određena snaga, ovako će biti prilično neubedljivi. Razumem da u tome ne treba učestvovati, ali razumem i one koji smatraju da treba ući. Boljka srpske opozicije koja traje od ranih dana do danas, a to je teško ostarivo jedinstvo, dogovor, zajedničko delovanje pokazuje se i danas.

Izvor: Nova.rs