Aleksandar Vulin se vraća u vladuSamo šest meseci je Aleksandru Vulinu, osnivaču Pokreta socijalista i “tvorcu srpskog sveta”, trebalo da se vrati na državnu funkciju. Njega je mandatar za sastav Vlade, Miloš Vučević, predložio za potpredsednika nove vlčade Srbije na mesto potpredsednika Vlade bez resora, što delu prozapadno orijentisane javnosti nije dobra vest.

Vulin će ubuduće obavljati visoku javnu funkciju uprkos pričama da je ruski čovek i težnji da stvori srpski svet i uprkos američkim sankcijama zbog navodne umešanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupciju i širenje ruskog uticaja na Balkanu.

Nakon vesti da ga Amerikanci stavljaju na crnu listu, Vulin je podneo ostavku na funkciju direktora BIA u novembru prošle godine, a ubrzo potom je dobio orden Federalne bezbednosne službe Rusije (FSB) koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus za Danas kaže da je postavljanje Vulina na ovo mesto demonstracija infantilnog i autodekstruktivnog inata.

“Postavljanje čoveka koji de nalazi pod sankcijama SAD zbog navodne korupcije, umešanosti u trgovinu drogom i veza sa Rusijom za potpredsednika vlade koja tobož teži članstvu u EU je demonstracija infantilnog i autodekstruktivnog inata koji ništa dobro gradjanima ove zemlje neće doneti. To je kao kada ti prijatelji savetuju da razmisliš pre nego što istetoviraš rame, a ti se iz prkosa istetoviraš posred čela”, kaže Ejdus.

A psiholog Žarko Korać ukazuje na to da među gomilom laskavaca koji okružuju Aleksandra Vučića ipak posebno mesto zauzima Vulin.

“Ne postoji Vučićeva izjava ili odluka kojom Vulin nije bio oduševljen. Uostalom on Vučića neprekidno oslovljava kao “moj komandant” kao da smo u ratu. Valjda zato nije skidao crnu uniformu”, kaže Korać.

On podseća da su njegove izjave o “srpskom svetu” bile direktno protiv stabilnosti regiona, a njegova podrška ruskom napadu na Ukrajinu koji je osudila cela Evropa je direktno služenje ruskim interesima.

“Ali ovaj izbor imaće ne samo zato negativne međunarodne posledice za Srbiju. On je pod sankcijama SAD i njegov izbor u vladu je direktno izazivanje SAD od koje zavisi mnogo štošta u Evropi, posebno u regionu. Neće Srbija nigde stići sa ovakvim ljudima u vladi”, zaključuje Korać.

Dok profesor Unuverziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić navodi da u ovoj i ovakvoj Srbiji, koja je posvađana sa svim susedima, u kojoj se mediji guse, glasovi kupuju, birači otvoreno i bez ikakve zadrske sele iz grada u grad – Aleksandar Vulin je upravo tamo gde i pripada.

“Ovo je šamar Zapadu, koji je zbog (što eksplicitne, što implicitne) podrške diktatoru taj šamar i zaslužio”, kaže Pajtić.

Pre mesta direktora BIA, Vulin je bio ministar policije i ministar vojske, uz mnoge afere, od prisluškivanja ruskih opozicionara do “nerazotkrivanje planova Radoičićeve grupe koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj 24. septembra, o kojem Vulin i dalje upadljivo ćuti“, kako se navodi u saopštenju Foruma za bezbednost i demokratiju.

Vulin se uvek hvali prijateljstvom s Vučićem, a Vučić izbegava da ga javno i oštro kritikuje i govori da mu je više od koalicionog partnera.

Kako je Danas već pisao, nakon što je postavljen za ministra policije, Vulinova „ekipa iz devedesetih“ je zdušno pripomagala Vučiću posle formiranja SNS.

Izvor: Danas