Kako je teoretičar zavere Saša Borojević postao jedan od nosilaca liste SNS za Beograd



Među nosiocima izborne liste „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, koju je Gradska izborna komisija proglasila u ponedeljak, nalazi se i diplomirani menadžer Saša Borojević, poznat po širenju teorija zavera na društvenim mrežama i medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Borojević se na izbornoj listi SNS našao kao nosilac i kandidat (21. mesto) u ime udruženja građana „Porodični alarm“, koje se deklariše kao „inicijativa svih nas za spas mentalnog i duhovnog zdravlja dece”.

Ciljevi tog udruženja su, između ostalog, „vraćanje porodičnih vrednosti, morala i etike”, da se TikTok i Snapchat ukinu za decu ispod 16 godina, kao i da Jutjub bude pod kontrolom REM-a.

U inicijativi „Porodični alarm“ smatraju i da treba ozbiljno razmotriti pitanje ograničavanja pristupa internetu i društvenim mrežama za decu i mlađe maloletnike jer, kako tvrde, deca do 16. godine života „nemaju nikakvu potrebu da budu korisnici društvenih mreža“.

Gostujući na TV Informer, Borojević je 27. marta izneo mišljenje o nestanku Danke Ilić (2) iz Bora, ističući da je „ubeđen da je u pitanju otmica, a ne nestanak“.

Dodao je i da se postavlja pitanje da li se radi o dogovorenom ili tipovanom kidnapovanju“, a izneo je i tvrdnju da se „crveni pik-ap danima pojavljivao po Boru i delio deci slatkiše“.

Na istoj televiziji, Borojević je u svojstvu „društvenog analitičara“ početkom februara izjavio da je „cilj opozicije da pljuvanjem sopstvene države i naroda pokušaju da dođu do vlasti u Republici Srbiji“.

„Naše opozicione muve lete u Brisel u nadi da će pljuvanjem svoje zemlje doći do koristi. Njima je cilj da kroz razaranje Rusije unište i pravoslavlje kao celinu“, poručio je tom prilikom Borojević.

U fokusu javnosti bio je i krajem februara, kada je na je na svom Fejsbuk nalogu, na kom ima 33.000 pratilaca, targetirao vrtić u Temerinu zbog projekta o rodnoj ravnopravnosti.

Jednakost između dečaka i devojčica predstavio je kao „indokrinaciju dece“, a njegove tvrdnje izazvale su lavinu komentara, mahom pretnji i uvreda, usmerenim ka zaposlenima u toj predškolskoj ustanovi.

Nekoliko meseci ranije, Borojević je u jeku izborne kampanje, zajedno sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić, gostovao u emisiji „Hit tvit” na televiziji Pink, u kojoj je bio predstavljen kao „analitičar” i borac za očuvanje porodičnih vrednosti.

Popović (SSP): Borojević zaslužio da postane partner SNS

Predsednica Stranke slobode i pravde Beograd i narodna poslanica Mila Popović ocenila je da je Saša Borojević „zaslužio da postane partner SNS”, dodajući da se izreka „s kim si takav si“ najbolje vidi na beogradskoj naprednjačkoj listi, na kojoj je, pored Šapića, Dačićevih socijalista, Šešeljevih radikala i Vulinovih julovaca, dodat i predstavnik teoretičara zavere za koje je, podseća Popović, Vučić tvrdio da su ludi i da nema šta da razgovara sa njima.

„Stavljanjem Borojevića na svoju listu, SNS je dokazao da Beograđanima nudi samo opasne laži i teorije zavere, ali i da uvek mogu gore“, ističe Popović i zaključuje da je sada svakom dobronamernom čoveku jasno odakle Šapiću čudne priče kojima pokušava da pokrije nesposobnost, korupciju i haos u Beogradu, ali i vrednosni sistem svih koji su pristali da budu u društvu sa čovekom koji bez morala i saosećanja svaku temu koristi za promociju svojih sramnih teorija zavere kojima nema mesta u normalnom društvu.

Borojević je poznat i gledaocima Jutjub kanala Balkan Info, televizija Hepi i Pink, na kojima je često iznosio tvrdnje o nepostojanju klimatskih promena, dezinformacije o legalizaciji pedofilije u evropskim zemljama, anti-LGBT stavove, uz antiglobalistički narativ, otpor „korona merama” i vakcinama, ali i zalaganje za veterinarski ivermektin kao vid lečenje obolelih od kovida.

U proleće 2019. Borojević je na Pinku pokazao sliku mladog Albanca koji rukama pokazuje simbol „dvoglavog orla”, tvrdeći da je to vlasnik pekare „Roma” u Borči. Iako će se ispostaviti da ta informacija nije bila tačna, u narednim danima je pravi vlasnik, Mona Đuraj, dobijao pretnje smrću, a pripadnici Levijatana su pekaru gađali svinjskim glavama.

Saša Borojević je rođen u Beogradu, 1973. godine. Završio je Mašinsku školu „Prvi maj“, dok je Višu ekonomsko-komercijalnu školu i Fakultet za uslužni biznis završio u Novom Sadu.

Izvor: N1