Za Slađanu Milošević nema mesta u Aleji zaslužnih građana



Rok diva Slađana Milošević je sahranjena na Lešću zato što joj, prema oceni većinskog dela Privremenog organa grada Beograda, nije mesto u Aleji zaslužnih građana. Isto to je pre nekoliko dana odlučeno i povodom sahrane čuvenog fotografa Tomislava Peterneka

Sahranjena je Slađana Milošević, srpska i jugoslovenska (ili obrnuto) rok diva.

Sahranjena je na beogradskom groblju Lešće, zato što joj, prema odluci Privremenog organa grada Beograda, u Aleji zaslužnih građana nije mesto.

Prijatelji Slađane Milošević koji su podneli zahtev da se kao doajen naše rok scene sahrani u Aleji na Novom groblju nisu dobili čak ni obrazloženje zašto su odbijeni.

Pre samo nekoliko dana, ni za Tomislava Peterneka nije bilo mesta u Aleji zaslužnih građana, za šta se zalagalo Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Tom prilikom, Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa,  je objasnio da postoji dokument kojim je propisano ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a Peternek, prema njegovom tumačenju, ne ispunjava kriterijume.

Ko može biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana regulisano je Odlukom o uređivanju groblja i sahranjivanju, u kojoj piše da na ovom mestu može biti sahranjena osoba „koja je u toku života dobila najviši stepen odlikovanja Republike Srbije, ona koje je stekla zvanje akademika Srpske akademije nauka i umetnosti i lice kome je dodeljeno zvanje počasni građanin Beograda“.

U Odluci piše i da „gradonačelnik grada Beograda može odlučiti da i drugo lice može biti sahranjeno u Aleji zaslužnih građana, koje je u toku života bilo istaknuto u oblasti u kojoj je delovalo“.

Izvor: N1, Nova.rs, Vreme