Skup podrške novinaru Vuku Cvijiću danas u BeograduKoalicija za slobodu medija pozvala je građane da dođu danas u 18 časova na Plato Filozofskog fakulteta na skup podrške novinaru nedeljnika "Radar" Vuku Cvijiću koji je fizički napadnut pre dva dana u centru Beograda.

Cvijića je na ulici pesnicom u lice udario direktor tabloida „Srpski telegraf“ Milan Lađević.

„Pozivamo Vas da podržimo Vuka Cvijića, kao i sve novinare koji časno obavljaju svoj posao, jer sada svako može postaviti pitanje: Ko je sledeći? Neophodno je da ovim skupom podržimo profesionalno novinarstvo i poručimo da se neće ućutkati glasovi istine. Ovaj napad je posledica onoga na šta članovi Koalicije stalno ukazuju, a to je koliko je važno da se pretnje koje dobijaju novinari i novinarke procesuiraju, jer će u suprotnom eskalirati u fizičko nasilje“, stoji u saopštenju.

Pored toga, najavljeno je i da će inicijativa „Nije filozofski ćutati“ i politički nedeljnik Radar danas održati tribinu „Napad na Vuka Cvijića – nećemo dozvoliti da se prećuti“.

Tribina počinje u 18.30 časova, u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Ćutanje je saveznik represivnih režima. Dižemo glas protiv svake vrste nasilja, posebno kada su napadnuti oni koji se beskompromisno bore za istinu“, objavio je Radar.

Moderatorka tribine biće Vesna Mališić, glavna i odgovorna urednica Radara.

Govornici na tribini biće glumica Svetlana Ceca Bojković, tužiteljka Bojana Savović, policajka iz Valjeva Katarina Petrović, profesor Pravnog fakulteta UB Miodrag Jovanović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm i pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Nalaz lekara sa Vojno-medicinske akademije (VMA), koja je u sredu, na dan napada, bila dežurna, potvrdio je da je novinar Radara Vuk Cvijić zadobio povrede u predelu vilice sa desne strane.

Cvijić je na VMA otišao nakon što ga je oko 13 časova u centru Beograda, u Kosovskoj ulici, pesnicom udario Milan Lađević, suvlasnik Medijske mreže, u čijem je sastavu i tabloid Srpski telegraf i prorežimski portal Republika.

Mnoge javne ličnosti nakon napada javno su se oglasile i pružile podršku novinaru Radara Vuku Cvijiću. Redakcija Radara poslala je i otvoreno pismo nadležnim državnim organima i poručila da neće dozvoliti da se i ovaj napad zataška, kao što se ispod tepiha guraju brojne afere, mnoge od onih koje je upravo Cvijić razotkrio svojim istraživačkim tekstovima.

Izvor: N1