Aktivistkinja: Blokiraćemo prugu da Kinez iz Bora ne može da vuče naše zlatoMarijana Trbović Petković, aktivistkinja udruženja Ne damo Jadar, rekla je da svi koji istupaju zajedno protiv Projekta jadar imaju samo jedan zahtev. Vlast ima, rekla je, rok od 40 dana da usvoji zakonsku zabranu primenjenih geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Republici Srbiji, a posle toga idu u blokade.

Trbović Petković ovo je saopštila na kraju protesta protiv planiranih aktivnosti kompanije Rio Tinto i Projekta Jadra, kada je pozvala građane u protestnu šetnju, za koju je rekla da će biti poslednja jer posle toga slede blokade.

„Hoćemo li mi da dozvolimo da čovek koji vlada sa manje od 25 odsto biračkog tela određuje sudbinu ove dece? Je li pomenuo u političkoj kampanji litijum? A sad će da se pravda. Zato što je rekao nema rudnika, pa je sad rekao da ga ima. Pa šta smo mi, majmuni? Je li ga ima, je li ga nema? Oni od  ovog naroda prave budale. Svoju decu sređuju za inostranstva, a našu će da truju. E boga mi neće“, rekla je ona.

Saopštila je da, nakon što je „nestalo“ 38.000 potpisa Narodne inicijative, sveli su sve na jedan zahtev.

„Zakonska zabrana primenjenih geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Republici Srbiji. Preko leta smislite kako ćete da usvojite taj zakon. Rok je 40 dana, a 41. dan, ne budu li usvojili zakon, blokiraćemo Srbiju“, kazala je.

Kako je dodala, neće maltretirati ljude po ulicama.

„Sad ćemo da maltretiramo njih. Blokiraćemo ključne tačke, železnice, da ne može Kinez iz Bora da vuče naše zlato. Blokiraćemo da ne može mafija iz Bosne da vuče ugalj, udaraćemo samo po džepu njihovom, jer sve to oni dobro stavljaju u svoje džepove. Sve su bogatiji. Mi se uopšte ne šalimo. Prugu je mnogo lakše blokirati nego put. Poljoprivredna udruženja su danas ovde. Isteramo pet traktora i dva kombajna i da vidite da li će da prođe“, rekla je Trbović Petković.

Zahtev šalju na pisarnicu Vlade od ponedeljka, navela je.

„Ako ste spremni da legnemo svi zajedno, ljudi, tako ćemo odbraniti i Mačvu, i Sajam u Beogradu, i Generalštab, sve ćemo odbraniti. Samo tako, jedan ultimatum, rok, i idemo na prugu. Pruga je samo početak. PI zato vas molim, ako ste danas došli u Loznicu, zapamtite da moramo da isteramo ovo do kraja. Posle toga će oni ili napraviti državu da bude država i doneti zakone koji će da štite ovaj narod“, zaključila je.

Izvor: N1