Niko ne bi želeo da se igra sa gnevom južnjaka u slučaju preletanja



Danijel Dašić iz Centra za decentralizaciju kaže da lista oko Srpske napredne stranke (SNS) ne može imati većinu u Nišu, jer je opozicija monolitna, dok Aleksandar Ivković iz European Western Balkans (EWB) kaže da je jedini način SNS-a da ostvari dobre glasove bio "ukrupnjavanje" sa drugim strankama.

SNS nikako ne može da ima većinu, opozicija je vrlo monolitna… Niko ne bi želeo da se igra sa gnevom južnjaka u slučaju preletanja. Ja pre očekujem da će doći do cepanja SNS-a u Nišu…Mislim da imamo bar jednu odborničku grupu koja će se izdvojiti iz liste SNS-a. Ni blizu neće biti nekih pokušaja SNS-a da nabavi druge ljude i napravi odborničku većinu. Oseća se u vazduhu '96 godina“, rekao je Dašić za N1.

„Dr Milić osvojio glasove vlasti, opozicija to nije mogla u drugim gradovima“

Sagovornici N1 se slažu da je u Nišu doktor Dragan Milić presudio. Ivković ističe da je Milić očigledno osvojio i deo glasova vlasti, što opozicija u drugim gradovima nije uspela da uradi.

Dašić dodaje da je njegova popularnost posebno porasla u poslednjim nedeljama, kada je došao na udar vlasti.

„U poslednim danima, kada je došao na udar vlasti, rezultati su pokazali da je odjednom postao omiljen od strane razočaranih glasača SNS i dela SPS… Veliki broj glasača je između razmišljanja da li da bude beli listić, odlučio da da podršku doktoru Miliću“, objašnjava on.

Na pitanje N1 zašto nije bilo Nestorovića u Nišu, Ivković kaže: „Tu je bilo spekulacije da je to urađeno u koordinaciji sa vlastima. Vlast je računala na deo glasača koji su u decembru na parlamenternim izborima u Nišu glasali za doktora Nestorovića. Naravno, to su samo spekulacije, ne mogu da tvrdim šta se tu tačno desilo, ali moguće je da je deo glasača doktora Nestorovića otišlo doktoru Miliću“.

„Totalni bojkot ne bi delegitimisao izbore“

Ivković kaže da je danas „uobičajeni ponedeljak“.

„Mislim da su rezultati relativno očekivani s obzirom na podelu u opoziciji, na to da su bili lokalni izbori… Juče, kada smo videli kakva je bila izlaznost, niža do 50 odsto u Beogradu, Novom Sadu… Moglo se reći i da nije bilo podele u opoziciji, i da nije bilo poziva na bojkot, moglo se očekivati da će izlaznost biti nešto niža, jer su ovo samo lokalni izbori“, rekao je.

Međutim, naš sagovornik dodaje da su pozivi na bojkot dodatno oslabili opoziciju, što je dovelo do ovakvog rezultata u Beogradu i Novom Sadu.

Ivković ipak kaže da vlast osvaja sve manje glasova iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

„Vlast osvaja sve manji broj glasova iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Zato se oni ukrupnjavaju, zato je bilo jako bitno za SNS da na ovim izborima izađe sa socijalistima, radikalima, zavetnicima. Svima onima sa kojima nisu izlazili do prođle godine, ili čak ove godine, u slučaju socijalista… Samo na ovaj način su uspeli da postignu ovako ubedljive procente.

Za vlast je važno da ostvaruje ubedljive pobede, da bi demotivisala opoziciju, da bi pokazala glasačima da će još dugo biti na vlasti, zbog toga su pribegli ukrupnjavanju“, objašnjava Ivković.

Na pitanje N1 ko je pobednik, a ko gubitnik u Beogradu, rekao da Kreni-promeni svakako jeste delimični pobednik, jer je, kako kaže, samostalno izašao na izbore i ostvario dobre rezultate.

Govoreći o uspešnosti bojkota, kaže: „Imam stav i da je bio totalni bojkot, ne bi uspelo da se delegitimišu izbori u tom smislu da se ponove, nego bi vlast samo obećala da ce dalje raditi na izbornim uslovima. to bi rekla međunarodnoj zajednici, to bi bilo prihvaćeno, i vlast bi ostala jos četiri godine“.

„Opozicija koja je bila deo Srbije protiv nasilja, i ova koje je izašla, i ova koja je bojkotovala, prosto ne može da izvuče pobedu iz ove situacije, jer su toliko glasova izgubili od decembra do juna. Tesko je proceniti šta će dalje biti u opoziciji… Jedino što je sigurno, jeste da će Kreni-promeni imati veći uticaj u opoziciji zbog rezultata“, zaključuje on za N1.

Izvor: N1