Republika Srpska je megafon najzlokobnijih nacionalističkih ideja BeogradaDa se političko rukovodstvo Republike Srpske (RS) ponaša kao da je taj entitet sastavni deo Srbije i da nema ničeg čudnog, ocena je Danasovih sagovornika o sednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Nacrt zakona kojim u RS vraća himna „Bože pravde“ i „grb Nemanjića“.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine poništio zastave, grb i himne u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ocenivši da diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u jednom, ili Srbe u drugom entitetu.

Dopune Zakona predložio je predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić u ime vladajućih stranaka.

Nacrt zakona predviđa da se na početku sednice entitetskog parlamenta može emitovati himna Srbije „Bože pravde“. Ispred i unutar zgrade Skupštine moći će se vijoriti zastava Srbije s grbom Nemanjića.

„Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe“, navodi su u Nacrtu dopuna Zakona.

Tanja Topić, politička analitičarka, za Danas ističe da se političko rukovodstvo RS ponaša kao da je ovaj entitet sastavni deo Srbije, i svi to treba da prihvate kao normalno.

„Pri čemu se nonšalantno pitaju šta je svima koji ovakvo ponašanje i politiku kritikuju. Po njima je nevjerovatno da nekome u BiH mogu smetati zastava i grb susjedne Srbije“, kaže Topić.

Ona dodaje da se sve to lepo upakovalo u Dejtonski sporazum i specijalne i paralelne veze.

„Da li bi prihvatili obrazloženje koje sami daju u zakonskim okvirima – da se pored zastave i grba Republike Srpske, recimo stave šahovnica ili zastava Turske. Sasvim sigurno bi to bilo protumačeno kao atak na srspki narod“, naglašava Topić.

Nikola Krstić, novinar, ističe da tu nema ničega čudnog, te da je „RS podsvest Srbije“.

„Može se reći čak i da je onostrano stanje. Ono što se u Srbiji ne sme reći ili uraditi – a složićemo se da može baš svašta – tamo se to čini bez problema“, kaže Krstić.

Ovaj entitet je, nastavlja on, postao megafon najzlokobnijih nacionalističkih ideja koje se skuvaju u Beogradu.

„Grb, zastava i himna su ovde sporedna stvar, dok je ona glavna da se pošalje poruka da zvaničnici RS će slepo slušati i sprovoditi gnusobne planove koji stižu iz Srbije. No, iza svih tih trabunjarija o velikosrpskim snovima se krije jedna odurna priča o nezasitom bogaćenju kartela koji je ovde i tamo na vlasti“, ukazuje je Krstić.

Podsetimo, Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od jula prošle godine zbog pretnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Zvanična državna zastava Bosne i Hercegovine ne može se naći na ili u zgradama institucija u RS-u, a državna himna pušta se samo na početku sednice državnog parlamenta.

Zastavu BiH i himnu bez teksta nametnuo je visoki predstavnik međunarodne zajednice krajem 90-ih, budući da se tadašnji izabrani zvaničnici nisu mogli dogovoriti o njenom izgledu i kompoziciji.

Skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, 2. jula Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na tzv. „Svesrpskom saboru“ 8. juna u Beogradu.

U toj deklaraciji je, pored ostalog, navedeno da „srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu“, te da je Sretenje Gospodnje, 15. februar, Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati.

Izvor: Danas