DRAŽA PETROVIĆ - Sapunica o koroni

Draža Petrović, kolumna za portal N1

Srpski narod obožava sapunice, televizijske serije čije je trajanje neograničeno, nemaju rasplet, nego samo zaplet, nemaju ograničen broj epizoda, nego mogu da se emituju dokle ti volja, tako da se pre neki dan u srpskoj televizijskoj sapunici zvanoj "Vladalac", konačno pojavio i neophodni sastojak svake sapunice, takozvani sapun.

Pa je na sastanku sa poznatim epidemiolozima, naš najpoznatiji epidemiolog, skoro pa čovek-epidemija, dao precizne instrukcije za korišćenje sapuna, najnovijeg srpskog izuma za borbu protiv korona virusa, afera virusa, skandal virusa i svih ostalih poznatih virusa.

-Perite ruke sapunom! Čvrstim sapunom, nikako tečnim – predočio je javnosti naš najpoznatiji epidemiolog zaključak višesatnog sastanka koji je održan pod radnim nazivom: "Korona, Korona, eve ti ga na!"

Naš najpoznatiji epidemiolog objasnio je da on redovno pere ruke, ne samo posle bavljenja u toaletu, nego posle svega što mu se desi u životu, što je recept njegove dugovečnosti. Ako redovno perete ruke, možete da doživite i 100 godina samoće na vlasti.

-Desi vam se Savamala! Evo, recimo, odmah posle Savamale operete ruke od Savamale i nema da brinete! – objasnio je on stručno.

-Onda, na primer, desi vam se Krušik! Najvažnije je da odmah operete ruke od Krušika, i neće vam biti ništa! – dodao je ekspertski.

-I Jovanjica kad vam se desi, operite dobro ruke od Jovanjice, vladaćete… pardon, živećete sto godina! – podvukao je on na pokaznoj vežbi pranja ruku od svega i svačega.

Smislio je i prigodnu pesmu, mnogo bolju od one Čika Jove Zmaja. Ide ovako:

"Pre i posle afera treba ruke prati,
nemoj da te na to opominje otac nacije i mati.
Prljavim rukama od afera zagadi se srpstvo celo,
pa se tako afera unese u biračko telo!"

Zatim, podvukao je naš najpoznatiji epidemiolog, veoma je važno da se ne rukujete sa svakim na koga naiđete, nego je bitno da se rukujete samo sa samim sobom, što je neophodno za preventivu.

-Rukovanje sa samim sobom je jednostavan proces. Pet prstiju svoje desne ruke, spojite sa pet prstiju svoje leve ruke, i tako obavite takozvano bezbedno rukovanje, jer korona virus ne može da se prenese sa mene na mene, ne može da se prenese sa vas na vas, nego može da se prenese samo sa nas na vas, i sa vas na nas - prezentovao je naš najpoznatiji epidemiolog svoja sopstvena istraživanja o širenju korona i svih drugih virusa.

Potom, važno je, kako je istakao, da na konferencijama za štampu ne dozvolite novinarima da vam postavljaju pitanja, jer se virus brže širi kada mnogo osoba u istoj prostoriji otvara usta.

-Postavljajte pitanja sami sebi, tako da je u tom slučaju šansa da ćete sami sebe zaraziti svedena na minimum – podvukao je naš čovek-epidemija.

Sem otkrića da mi jedini na svetu imamo lek protiv korona virusa, takozvani sapun, zaključeno je da mi jedini nemamo korona virus, pa dok svet razmišlja o odlaganju Olimpijade, mi izbore odlagati nećemo, pošto su naši ovogodišnji izbori veći događaj od Olimpijade. Sem toga, srpski izbori već godinama imaju olimpijski slogan: "Nije važno pobediti, važno je učestvovati", koji najčešće koristi opozicija.

Uz sve ovo, naša zemlja krenula je uspostavljanje diplomatskih odnosa sa korona virusom, tako što smo poslali šefa diplomatije u Kinu, valjda da bi Kinezima pokazali da korona nije nešto najgore što može da im se desi u životu.

Može, na primer, da im se desi i Dačić, ali je kod njega dobro što ostaje samo tri dana.

Ipak, najveselija vest iz lepeze vesti o korona virusu stigla je iz srpskog dela Kine, takozvanog Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, koja liči na lažnu vest, ali, nećete verovati, nije lažna vest.

Glasi ovako: "Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić prikupio je novčanu pomoć u iznosu od 5.000 evra namenjenu borbi protiv koronavirusa u Kini. Uručenju donacije prisustvovala je ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. Novčana sredstva biće iskorišćena za nabavku zaštitnih maski za bolnice u provinciji Hubej".

Šta tu dodati?