Bakljada na krovovima zgrada, MUP i tužilaštvo o tome ćute

Prenosimo sa portala N1
Piše: Mladen Savatović

Građani su širom Srbije bukom podržali akciju “Digni glas: Bukom protiv diktature”, pet minuta nakon aplauza zdravstvenim radnicima u 20 časova. Ni punih pola sata kasnije po prvi put su se oglasili i oni koji su želeli da pruže podršku aktelnoj vlasti. Oni su u više gradova obezbedili snažno ozvučenje, a organizovali su i bakljadu na krovovima stambenih zgrada.

Kao i prethodnih nekoliko večeri odmah posle aplauza zdravstvenim radnicima, širom zemlje začuli su se zvuci građanske pobune protiv vladajućeg režima.

Dok je pravljenje buke još trajalo, predsednik Srbije je na javnom servisu izneo svoje mišljenje o tome.

"Ja sam na šerpe, lonce i sve to odavno sviko, što bi se reklo i nemam taj problem. Samo jedna stvar boli... Oni su time, taj aplauz, namenjen najvrednijim i najboljim, našim lekarima, namenjen medicinskim sestrama, svima koji rade najteži posao, ustvari, pokazali su da ih nikada jedinstvo nije zanimalo, a politički lideri koji su to organizovali pokazali su svu svoju samo neodgovornosti i ništa više", kazao je Vučić.

Uprkos njegovom stavu, oko 20.30h, nezadovoljni građani dobili su zapaljiv odgovor onih koji režim podržavaju. "Goreli" su krovovi u Beogradu...

U Novom Sadu objekti u izgradnji su "skandirali" protiv predstavnika opozicije...

Dok je u Nišu, prema pisanju Južnih vesti, sa terase jednog od funkcionera Srpske napredne stranke pala baklja i zamalo zapalila jednu piljaru.

Sve ovo dešavalo se u sklopu akcije na koju je putem društvenih mreža pozivalo takozvano Udruženje za zaštitu mladih, koje se predstavlja kao nevladina organizacija, bez navedene adresu i sa zvaničnim sajtom koji nije u funkciji.

Među bakljadžijama je bio i narodni poslanik Vladimir Đukanović, koji je to i najavio tokom jučerašnjeg skupštinskog zasedanja, optužujući građane koji danima negoduju sa svojih terasa, da su politički motivisani.

"E ja ću zato baš večeras, u pola devet, u 20.30, sa svoje terase, Bogu hvala velika mi je, na glas da pustim preko svog razglasa nešto što se suprotstavlja njima i pozivam sve ljude da u 20.30, kroz jednu pravu građansku reakciju na ovu njihovu besmislicu, takođe nešto da urade slično", rekao je na sednici Skupštine Srbije Đukanović.

O bakljadi i okupljanju na krovovima za vreme policijskog časa izjasnio se i jedan od lidera Saveza za Srbiju, čije ime se orilo širom Srbije.

"Kamioni sa ozvučenjem u vreme policijskog časa, kad je Srbija zatvorena, dobili su dozvolu da se kreću i da emituju istu poruku. To su slušali građani Srbije, građani moga grada, to je slušala moja majka i na sreću, nisu čula moja deca. Ovo je urađeno po direktnoj naredbi Aleksandra Vučića, velikog vrhovnog komandanta Republike Srbije. I to govori o njemu, kakav je čovek i na šta je sve spreman", ocenio je lider SSP Dragan Đilas.

Šta o okupljanju i nepoštovanju preporuka misle članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, novinari su pitali na današnjoj konferenciji.

"Ja samo mogu da kažem, iz aspekta lekara, da je to i sa jedne i sa druge i sa treće strane i sa svih strana, izuzetno neodgovorno, izuzetno neozbiljno i izuzetno neprimereno i možemo sad nabrojati hiljadu sinonima koji će pokazati koliko to stvarno je besmisleno", izjavio je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kaže - sinoćnje scene ga plaše, jer su deo taktike zavadi pa vladaj.

"Dakle, kreiranje sve dubljih podela u društvu, dakle, bilo je dovoljno da se dva, tri dana lupa u šerpe da bismo posle toga dobili baklje i čini mi se sa tom mešavinom može da dođe do ekspres lonca koji bi mogao da eksplodira u dogledno vreme", kazao je Ćulibrk.

Ni Ministarstvo unutrašnjih poslova ni tužilaštvo nisu odgovorili na pitanja N1 televizije da li će pokrenuti istragu zbog izazivanja opšte opasnosti korišćenjem baklji na krovovima stambenih zgrada i da li će pokušati da utvrde ko je koordinisao celu akciju.