Magda Janjić: Oče naš koji si na zemlji

Piše: Magda Janjić
Prenosimo sa portala Nova.rs

Ako je država uspela da upriliči koncert Željka Joksimovića i sve bude ok, zašto nisu ubedili patrijarha da održi liturgiju koju će prenositi televizije? Orila bi se Srbija, bilo bi mnogo svečanije, ali umesto toga, sada strahujemo od novih žrtava od koronavirusa. A te iste porodice su mogle da sednu za sto, da ručaju i slušaju liturgiju i da imaju osećaj da su uspeli da koliko toliko svečano, ali na sigurnom i u toplini svog doma, obeleže Uskrs. Baš tužno.

Šta drugo da slušam dok čitam današnje vesti nego JESUS IS KING. Odgovore tražim kod ponekad posrnulog, genijalnog, Isusovog sledbenika, kako je sam rekao, repera, oca, muža, sina – Kanjea Vesta. Niko od poznatih ali talantovanih nije toliko pričao o Isusu i bogu kao što je to radio Kanje u poslednjih dve godine, kada mu se Isus i obratio i kada je Kanje sve shvatio. Ne podsmevam se Kanjeu, zabole me da mu se podsmevam, ko sam ja. Kanje ima problema sa mentalnim zdravljem, Kanje je pričao i tome javno kao i o Isusu. Niti se vernicima podsmevam, opet, ko sam ja?! A tek, ko su idioti koji to rade. Nego, zašto Kanje? Njegov čuveni Sunday Service je otkazan zbog koronavirusa. Jes da se njegova liturgija, meni mnogo atraktivnija od ove tradicionalne, ne održava milijardu godina, ali je zato popularna ludački u Americi ali i u svetu.

Mislim da je Kanje mogao da izmajmuniše barem neku liturgiju u Kalabasasu, ako ništa bar za sestre Kardašijan, ali nije. Kanje ne sme, ili neće, Kanje brine pre svega o sebi, Kanje voli sebe, pa onda ostalu Isusovu decu. Iako je Isusov sledbenik, i od toga zarađuje sigurna sam mnogo više od SPC i dobar je i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, kao što je i vrh SPC u odličnim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. I Trampu i Vučiću su potrebni skupljači para i glasača.

Posle Uskršnje liturgije u hramu Svetog Save, koja se održala uz prisustvo vernika uprkos policijskom času i očigledno nepostojećem dogovoru (svi smo pročitali ono nesrećno zajedničko saopštenje) Vučića i patrijarha Irineja, dosad je zaraženo je troje ljudi koji su služili liturgiju. Test patrijarha Irineja je negativan. Šta je sa ljudima koji su došli na liturgiju? Kako će lekari do njih, do kontakta sa njima? Da li će se oni javiti da se testiraju? Da li ih je strah da se jave?

Ovakvo odsustvo brige za zdravlje naroda kao što vidimo kod SPC, nije moglo da se dogodi u pogrešnijem trenutku za Srbiju. Kada treba da se greši što manje, kada se mi kao pojedinci trudimo da ne dovodimo druge i sebe u opasnost da potencijalno ne ubijamo ljude oko sebe, crkveni Otac i oci na zemlji miluju ljude i obećavaju im mir u mraku i hladnoći crkve uz pojanje i svečanu neizvesnost i pitanje Šta će biti za nedelju dana. Nažalost, ništa dobro. Imamo sada SPC: protiv Prajda, abortus je ubistvo, zabole nas za naše ljude u crkvi, a i uopšte?!

Ako je država uspela da upriliči koncert Željka Joksimovića i sve bude ok, zašto nisu ubedili patrijarha da održi liturgiju koju će prenositi njihove televizije? Orila bi se Srbija, bilo bi mnogo svečanije nego da sada strahujemood potencijalnih novih žrtava od koronavirusa. Ovako su porodice mogle da sednu za sto, da ručaju i slušaju liturgiju i da imaju osećaj da su uspeli da koliko toliko svečano ali na sigurnom obeleže Uskrs.

Baš tužno. Ali i bahato, bezobrazno i neoprostivo zauvek i za zemaljsku i crkvenu vlast.