Bakić: Beograd više nema zemlje, sve je betonirano i voda nema gde da ode


Beograd je u ponedeljak bio poplavljen posle jakog pljuska koji je pogodio grad. Arhitekta Dragoljub Bakić je za N1 rekao da je za takvo stanje kriva neumerena gradnja koja nije praćena razvojem infrastrukture.

Bakić objašnjava da Beograd 8. juna nisu pogodile ni stogodišnje, ni pedesetogodišnje vode i dodaje da se kišna kanalizacija projektuje za 25-godišnje vode, a da se pljuskovi kao onaj u ponedeljak dešavaju svake godine i da bi zato infrastrukturu trebalo prilagoditi novim okolnostima.

"Kanalizacija mora da se prilagodi novim uslovima koji se dešaaju svake godine", napominje Bakić.

Ističe da je za trenutnu gradsku upravu ulaganje u infrastrukturu trošak, i da ih umesto toga samo interesuje da grade.

"Da sam vlast ne bih dozvolio da se izgradi nijedna kuća dok se ne sredi infrastruktura", kazao je sagovornik N1.

On napominje da je Beograd ostao bez zemlje, da su porodične kuće sa baštama zamenjene zgradama na 10 spratova, a da se sve betonira kako bi se obezbedila parking mesta. U takvim uslovima, kada više nema zemlje, voda nema gde da otekne osim na ulicu, rekao je arhitekta.

"Bujica ponese asfalt, šljunak ispod asfalta uđe u slivnike i to je zacementirano", rekao je Bakić.

Upitn šta nam treba od infrastrukture, odgovara da nam treba sve i da ništa nije dobro. Prema njegovim rečima, nema dovoljno ni vode, ni struje, ni kanalizacije, a kao najgori gradski projekat navodi Beograd na vodi.

Za Savski trg kaže da je suluda ideja da se na tom mestu pravi pešački trg, pošto u okolini "nema živog pešaka".

Dodaje da Savskom ulicom niko ne šeta, Karađorđevom retko, Železnička stanica je zatvorena, plan je da se zatvori u autobuska, a za buduće stanovnike Beograda na vodi kaže da ne šetaju već voze džipove.

Izvor: N1 Beograd