Veselin Simonović: Izbor između Vučića i “kurjih očiju”


Veselin Simonović,kolumna za portal Nova.rs, 31.5.2020.

Jasno ko je glavni cirkuski majstor – reditelj i ko su klovnovi. Svako opravdanje za učešće u ovoj predstavi koje sam do sada čuo od opozicionih i tobože opozicionih i na brzinu sklepanih koalicija je smešnije i od njihovih spotova, bilborda, pa i njih samih. Tragikomičniji su čak i od Vučićevih razgovora sa televizorima i njegovih spotova, a to, priznaćete, nije lako postići.

Ne vidim u njihovom izbornom učešću ništa drugo do želju da produže svoj boravak u parlamentu, kod jednih, jer će i oni i njihove stranke nestati sa političke scene. Ima i ovih “evropejaca” interesno skupljenih i uokvirenih u “dobre vesti”, pa “kraljevići” sa zaraslim kurjim očima… Ne pominjem Sergeja Trifunovića i njegov pokret, jer mi je on od svih najsimpatičniji, pa neću da ga vređam.

Pratio sam sve izbore, kao novinar i urednik, od uvođenja višestranačja, u svim krajevima od Triglava do Đevđelije i pouzdano svedočim da tragikomičnijih do sada nije bilo. Još jedno mogu pouzdano da vam posvedočim i izbori u vreme Miloševićeve vladavine su za ove današnje bili kudikamo pošteniji. Znalo se ko je vlast, ko opozicija, a i političkih prirepaka je bilo znatno manje. Milošević je bio izdašan samo prema ovima koji su sad na vlasti.

O svima koji izlaze na (ne)izbore do 21. juna neću više potrošiti ni jednu reč, naravno to se ne odnosi na vlast. Imam hiljadu argumenata zašto nikad ne bih glasao za ovu sadašnju vlast, ali ću ovom prilikom navesti samo dva: najpre – oni se ničega ne stide i drugo oni toliko lažu da ujutro nešto izmisle i već popodne sami poveruju u svoju laž. To nije, što bi najbolje pojasnili specijalizovani stručnjaci, politika već patologija. Iznerviram se, da prostite, i na samu pomisao da mi je ponuđen izbor između Čede, Čanka, Šapića, “kurjeg oka”, Stamatovića…

Zagovarao sam bojkot izbora u više komentara, koje sam donedavno pisao za jedne novine, pa da pojasnim i ovde zašto. Prvo zato što Aleksandar Vučić neće nikad organizovati fer izbore i potrebno ga je pustiti da sam sa prirepcima trči trku koja u tom slučaju ne bi imala cilj. Drugi razlog, možda i značajniji, je da konačno i ova sadašnja opozicija nestane i da se pojavi neka nova koja će biti u stanju da u dogledno vreme pobedi i Vučuća. Sadašnja opozicija neće nikad pobediti Vučića!

I za kraj da napomenem da ne bih učestvovao u cirkuskoj predstavi 21. juna i da sadašnji bojkotaši izađu na izbore. Ponovo ne bih imao za koga da glasam.