Vučićev spot je srpska rana koja krvari


Magda Janjić, kolumna za portal Nova.rs, 31.5.2020.

Manipulacija, pre svega istorijom, društvom i krvavim gastarbajterskim radničkim rukama u predizborne i marketinške svrhe, koja je uništila mnoge porodice i živote iz potrebe za boljim životom i egzistencijom, nije ljudska.

Predsednik Aleksandar Vučić, alfa i omega kreiranja javnog mnjenja u Srbiji. Kralj emotivnih ucena, lažnih osmeha, suza koje iz besa zadržava i hladnokrvnih poteza kojim nas seče po stomaku iznutra dok nam ne pozli. Sve to je u poslednjem spotu sa detetom i putevima koji se grade, i njenim tatom koji će se vratiti iz Nemačke i onim odvratnim igračkama koje pune ceo kadar i nema ih skoro ni u jednoj prosečnoj srpskoj porodici. Ima ih, ali razbacanih po podu, fejk lego, drvenih kocki, različitih igračaka, autića na koje nagaze mame ili tate proklinjući majku i sve i sebi i svima i deci i igračkama.

Spot nije ništa novo, ni deca u spotu, ni Vučićev lažni i usiljeni osmeh. Kao što nije ni odlazak u Nemačku na rad. Zašto je Vučić, odnosno, zašto su carevi iz kampanje izabrali Nemačku? Zbog zdravstvenih radnika, koje su molili da dođu u Srbiju tokom pandemije da nam pomognu, pre toga ih dozivali, pljuvali između redova one koji se nisu odazvali, zbog toga što u redovima u Srbiji čekaju da što pre pobegnu u tu istu Nemačku, ti isti mladi zdravstveni radnici i započnu karijeru i život tamo i ne vrate se nikad, upravo zato da ne bi gledali spotove.

Pobegla je i moja baba u Nemačku tokom šesdesetih da radi i morala je da ostavi moju mamu ovde u Srbiji. Radila je u Simensu, sklapala neke radio aparate u fabrici, pa je onda dobila posao u bolnici kao servirka hrane gde je radila do penzije. Usput je do svoje sedamdeset i neke radila i sa strane, čistila i prala po kućama, privatnim ordinacijama. Izdržavala nas je sve tokom devedesetih, ne bismo preživeli bez nje. Čim je stekla uslove da ode u penziju, radovala se da dođe u Srbiju i provede ostatak života u kući kod Užica. To je trajalo nepunih godinu dana, umrla je.

Sigurna sam da su mnoge porodice rastavljene zbog te Nemačke, ili kako bi moj otac rekao “Švabije”, neki se nisu vratili, mnogi su se namučili, i nisu stigli da vide roditelje, bliske ljude i neki im se još nadaju, a traume su tu. Ako je to bio izazov za vas, svaka čast. Pandemija je prošla, kopajte sad po ranama i po našim mozgovima, srcima i razumu.

Predsedniče Vučiću, za mene i moju porodicu je Nemačka veoma bolna rana, a verujem i za mnoge danas, baš u ovom trenutku. I mnoge ne možete da vratite odande jer moraju da rade zbog sebe, svojih porodica i zato je spot odvratan kao i vaša obećanja. Neko tamo mora da radi da bi svojoj porodici obezbedio golu egzistenciju, a ne Lego kocke. Meni je baba donosila banane i to je bio luksuz devedesetih, a za neke je to i danas luksuz u ovoj zemlji i ne preterujem kada to kažem.

I ponavljam, zato je spot odvratan pre svega. Manipulacija, istorijom, društvom i krvavim gastarbajterskim radničkim rukama u predizborne i marketinške svrhe koja je uništila mnoge porodice i živote iz potrebe za boljim životom i egzistencijom, nije ljudska. Vučićev spot je srpska rana koja krvari jako dugo.