Ivan Ivanović: Da li to država ima svoje huligane na poziv?


"Rebić, Slina, a može i Bilja Vračarka, da objasne 'air max' policiju! Koja je to jedinica? I zašto nemaju značke? Zašto se nisu legitimisali prilikom intervencije? Pravilo službe ih obavezuje da to urade. Ili država ima svoje huligane na poziv? P.S. Znam da ima", pitanja su koja je voditelj Ivan Ivanović sinoć javno postavio na svom Tviter nalogu podstaknut događajima sa protesta koji je održan sinoć na platoru Skupštine Srbije.

Protest građana koji se dogodio u utorak u Beogradu nakon saopštenja predsednika Aleksandra Vučića da će tokom vikenda biti uveden policijski čas zbog povećanog broja slučaja zaraženih koronavirusom, podstakao je i određeni broj javnih ličnosti sa ovih prostora da ih podrže preko društvenih mreža.

Ivan Ivanović, voditelj i autor emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, imao je nekoliko pitanja za državne funkcionere:

“Rebić, Slina, a može i Bilja Vračarka, da objasne ‘air max’ policiju! Koja je to jedinica? I zašto nemaju značke? Zašto se nisu legitimisali prilikom intervencije? Pravilo službe ih obavezuje da to urade. Ili država ima svoje huligane na poziv? P.S. Znam da ima”, napisao je Ivanović nadovezujući se na ljude u civilnom odelu koji su se suprotstavljali učesnicima protesta.

Potom je podelio vest sa portala “Danas” sa izjavom direktora policije, Vladimira Rebića, u kojoj kaže da je sinoć ispred Skupštine bila okupljena “šačica huligana”, te konstatovao da bi policajci koji su tukli momke koji su sedeli na klupi trebali da budu suspendovani.

“Kako su ih tačno napali oni momci sa klupe?! Policajci sa tog snimka moraju biti suspendovani. Pravilo službe ne predviđa onakvu upotrebu sile. Ne može se opravdati”, napisao je Ivanović.

Među prvima koji je odreagovao na jučerašnju odluku predsednika je i bivši vaterpolista Danilo Ikodinović, koji je svoje nezadovoljstvo iskazao na Tviteru ne trudeći se da se uzdrži od psovki.

“Bolnice su nam prepune jer su naša država i sistem, ku*ac ku*čev! Sram vas bilo, stoko neotesana! Opet ljude u kućni pritvor, a vi ćete da se šetkate i ku*čite okolo, jer ste vlast! Pih, se*em vam niz ledja”, napisao je Ikodinović, koji se tu nije zaustavio.

“Boli me ku*ac kako bi bilo roditeljima Vulina! Ti si doneo odluku da se proglasi pobeda nad koronom! Ti si dozvolio da se održe derbi, Kup, turnir, izbori! Ti! Niko drugi! Tada se zarazilo najviše ljudi! I sad mi građani idemo u kuće, a ti i tvoji ćete da se ku*čite okolo”, dodao je bivši vaterpolista, a nakon rekacija ljudi na njegove reči, usledio je novi tvit.

“Neki mi govore bravo, neki govore jesi lud, ćuti, vidiš da ovaj ne je*e nikog. Ne treba bravo, a još manje ćuti, jer smo dosta ćutali i savijali se. Beskičmenjak nisam, a znam da ima još puno takvih! Treba samo tražiti da nas dostojanstveno tretira bilo koja vlast, a ne kao marvu”, napisao je on.

“Ovaj čovek koji je rekao ‘Ćale ovo je za tebe’ najiskreniji je i najopasniji momenat večerašnjeg protesta”, napisala je glumica Bojana Maljević na Tviteru komentarišući postupak Petra Đurića, čiji je otac preminuo, a koji je reporterki N1 rekao da je njegov otac preminuo u Zemunskoj bolnici jer nije bilo respiratora.

Muzičar Vlado Georgiev sinoć je tokom trajanja protesta takođe bio aktivan na Tviteru, te je osudio policiju zbog pebijanja učesnika protesta, a jutros je osudio javne ličnosti koje koje ćute o “represiji vlasti”.

“Veliki pozdrav svim ušuškanim javnim ličnostima koje konstantno ćute o represiji ove vlasti. Ja nemam drugo mišljenje, sem da ćutanjem odobravate sve ovo. Možda i mislite drugačije, ali neoglašavanjem zaista ispada da odobravate da policija tuče građane Srbije, ljude koji vas vole”, poentirao je Georgiev.

Voditeljka Tatjana Vojtehovski uputila je reči hvale Jeleni Zorić, reporterki televizije N1, koja je jedina televizija koja je sinoć uživo izveštavala o dešavanjima na ulicama centra Beograda.

“Jelena Zorić, svaka čast devojko, bravo bre”, a onda se kasnije nadovezala:

“Ovo sam napisala pre nego što je nastavila da izveštava natečena od suzavca i pre nego što je izveštavala u trenutku kada se auto zaleteo na nju. Sad ne znam šta da napišem. Svaka čast, kakav profesionalizam, veliki aplauz.”

Reditelj Srđan Dragojević u svom Tviter statusu podstakao je građane da se danas okupe u što većem broju, a kako je istakao, on je sa svojih 57 godina lepo proživeo, a njegova deca još nisu, te će se zbog njih boriti.

“Sutra nas mora biti 200 hiljada. Da vidimo hoće li Vučićeva mafija i paravojne formacije da ovako kinje mlade ljude?! Šamaraju ljude koji leže na ulici, tuku mladiće koji sede na klupi. Imam 57 godina, nemam problem ni da poginem, lepo sam proživeo. Moja deca još nisu, a vala hoce”, odlučan je bio Dragojević.

Pevačica Jelena Karleuša oglasila se na svom Instagram profilu, gde je osudila policiju koja je sinoć suzavcima, šok bombama i pendrecima rasterivala demonstrante.

Kao javna ličnost u Srbiji koju prati najveći broj ljudi, samim tim i kao najuticajnija javna ličnost, osećam potrebu da osudim policijsku brutalnost koja se desila sinoć u Beogradu. Da, ja sam ćerka policajca i osuđujem ovo. Da, ja sam Beograđanka i osuđujem ovo”, počela je Karleuša, te dodala:

“Desili su se protesti građana. Građana koji plaćaju svakog policajca i svakog ko je izabran da ovoom zemljom vlada. Niko ne sme da bije narod, niko ne sme da baca suzavac na narod. To je velika greška. Da, huligane koji ruše i pale, upadaju u Skupštinu, treba zaustaviti, ali narod koji protestuje mirno niko ne sme da tretira ovako”, napisala je Jelena, pa se osvrnula i na svoje kolege.

“Uopšte me ne interesuje da li druge javne ličnosti ne smeju ili neće da reaguju. Njihovo pravo. Uopšte me ne interesuje da li ću imati posledice zbog ovoga. Ono što sam ja prošle godine preživela od strane medija pod palicom vlasti malo ko bi preživeo. Ali ja jesam. Smatram da sam pravična i da kažem kako jeste. Uvek. Zato me i vole i mrze. Ali me ni to ne interesuje, iskreno. Radim samo onako kao mi savest i srce kažu. A kažu mi da niko ne sme da ide protiv ovog siromašnog naroda. Niko ne sme da bije sinove ove zemlje. Apsolutno niko”, zaključila je Karleuša.

Podrška nije izostala ni od suseda iz Hrvatske. Glumica Jelena Veljača, voditeljka Nikolina Pišek i muzičarka Ida Prester uputile su putem društvenih mreža podršku građanima Srbije.

“Iznad moje glave fotografija je grafita na kojem piše Beograd. I slikano je u Beogradu i jedan je od najsrećnijih trenutaka u mom životu. Beograde, ti znaš da te volim zauvek. This too shall fucking pass (I ovo će je*eno proći, prim. aut.). Molim samo sve moje prijatelje da mi jave da su OK”, napisala je Veljača u opisu fotografije.

“Beograde izdrži. Da mi imamo mu*a, isto bi se svašta imalo za reći…”, napisala je Nikolina uz fotografije sa sinoćnih protesta.

“Ogroman broj zaraženih, kilometarski redovi po ambulantama, puno mladih na intenzivnoj, mrtvih se otkriva puno više nego što se prijavljuje. Sve u svemu, ozbiljna humanitarna katastrofa. Slede oštre mere, ponovno kompletan lokdaun od petka do ponedeljka, policijski sati… Iščupano je srce gradu koji je poznat po glasnim otkucajima. Iako trenutno nisam tu, pričamo o tome stalno i mislimo na vas. Šaljem poruku svih svojih hrvatskih prijatelja: Drži se, Beograde, uz tebe smo”, napisala je Ida u svojoj Instagram objavi.

Podsetimo, u centru Beograda sinoć su satima trajali sukobi policije i učesnika protesta, koji su se okupili ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog časa zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Protest je započeo s nekoliko stotina građana, da bi se taj broj kasnije znatno uvećao, a nakon što je deo protestanata ušao u zgradu Skupštine, počeli su incidenti i sukobi s policijom.

U nastavku sukoba protestanti su policiju zasipali jajima, kamenjem, plastičnim flašama i bakljama, zapaljeni su kontejneri, a prema prvim izveštajima, povređenih ima na obe strane.

U međuvremenu, predsednik je odluku povukao, što je saopštio u obraćanju javnosti.

Izvor: Nova.rs