U Luksemburgu protest podrške Beogradu: Ćale, ovo je za tebe!Protest pod nazivom "Ćale ovo je za tebe – podrška srpskom narodu protiv diktature" održan je u Luksemburgu ispred zgrade Vlade. Protestu je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi, koji su nosili zastave Srbije i transparente sa porukama "Zaustavite diktaturu", "Ti si Covid Srbije" ili "Ćale ovo je za tebe".

Državljani Srbije koji borave u Luksemburgu, iseljenici poreklom sa prostora bivše Jugoslavije i njihovi prijatelji protestom su želeli da ukažu na, kako navode, dugoročne probleme u Srbiji, kao što su odsustvo političkog dijaloga, lažne vesti koje plasiraju mediji sa nacionalnom pokrivenošću ili uzurpacija i zloupotreba državnih institucija.

Pročitan je i proglas u kome se zahteva oslobađanje svih privedenih i osuđenih tokom i nakon protesta, oslobađanje medija, široki i istinski društveni dijalog, kao i poništavanje izbora i organizovanje drugih, koji bi bili "fer, pošteni i pod strogom kontrolom međunarodnih organizacija".

"Vlasti države Srbije su na opravdano iskazan bunt i nezadovoljstvo naroda Srbije koje se godinama nagomilavalo reagovale neviđenom policijskom brutalnošću još od Miloševićeve diktature devedesetih godina, čega smo svi ovde svedoci i zbog čega smo danas ovde", zaključuje se u proglasu.

Izvor: N1 Beograd