Havarija “Vatrenog oka”: Stotine testova nestalo bez traga



Nakon što se pojavila informacija da je oko 250 uzoraka iz Moravičkog okruga, koji su poslati 6, 7. i 8. jula, praktično nestalo, odnosno da su zagubljeni u laboratoriji “Vatreno oko“, slično se dogodilo i sa više od 100 uzoraka iz Valjeva. Pacijenti iz Valjeva, kojima su uzorci uzeti na analizu 7. jula, a koja je rađena u laboratoriji "Vatreno oko", ovih dana umesto rezultata dobili su poziv na ponovno testiranje, uz obrazloženje da su analize zagubljene.

“Dobio sam 2. jula visoku temperaturu, dobio uput za PCR test. Pet dana sam čekao na testiranje i za to vreme prošao pakao, temperatura, dijareja i ostali prateći simptomi. Pri tom u kući imam bebu od mesec i po dana i starije roditelje, a otac ima ugrađen stent. Testirao sam se 7. jula ujutro. Evo, do danas, nisam dobio rezultat testa”, kaže Jovan Vulović iz Čačka za nova.rs.

Jovan kaže da je pozivajući telefon za informacije u Domu zdravlja u Čačku od radnice na info pultu čuo da nedostaje jedan broj testova od datuma testiranja 6. i 7 jula.

“Stvarno sam očajan i razočaran. Danas je dvanaesti dan od mog testiranja. Da bar hoće da nam kažu realno stanje i da dođemo da se ponovo testiramo. Ništa od toga. Čak pozivajući u subotu opet telefonom, službenica me ubeđivala da zovem u ponedeljak. Kako ja da zaključim bolovanje i šta da kažem izabranom lekaru. Drugo, imam utisak da kolege u firmi gde radim i sumnjaju da sam se testirao. Svi pitaju kako to samo meni nema rezultata”, kaže Jovan.

Nešto slično desilo se i u još nekim gradovima Srbije, pišu lokalni mediji.

Tako je portal „Kolubarske“ iz Valjeva preneo da iz tehničkih razloga ili zbog “havarije” u mikrobiološkoj laboratoriji “Vatreno oko”, koja se nalazi pri Kliničkom centru Srbije, oko 150 uzoraka koji su poslati iz Valjeva početkom jula je “propalo”, pa su građani pozvani da ponovo daju bris.

Kako im je rečeno, uzorci će ovaj put biti poslati u laboratoriju u Batajnicu, i da će rezultati stići za dva-tri dana. Kako je nova.rs već pisala, Zavodi za javna zdravlja u Srbiji su zbog zagušenosti sa analizom uzoraka u „Vatrenom oku“ primorani da uzorke zamrzavaju, i da ih onda sukcesivno šalju. Zbog toga je na čekanju neretko i više od 500 testova. U suprotnom, vremenski rok u kome treba da se uradi analiza briseva je 72 časa, a nakon toga rezultat neće biti validan.

Izvor: Nova.rs