Vučić i posle kontakta sa zaraženima ćuti o testiranju


Ni osam dana od izborne žurke u centrali Srpske napredne stranke, o kojoj su pisali i nemački mediji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obavestio javnost da li se testirao na kovid -19, iako je nekoliko državnih funkcionera posle te proslave potvrdilo da je zaraženo koronavirusom. Ni premijerka Ana Brnabić, koja je bila u direktnom kontaktu sa njima, ne samo što ne saopštava da li se testirala, već se ne nalazi ni u samoizolaciji.

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, ni danas nije odgovorila novinarima portala Nova.rs da li se predsednik države testirao na koronavirus, s obzirom na to da je u izbornoj noći bio u kontaktu sa zaraženim državnim funkcionerima.

Ostali smo bez odgovora i na pitanja koliko se puta do sada testirao i kada poslednji put.

Podsećamo, nekoliko dana pošto su naprednjaci u izbornoj noći slavili pobedu na proteklim izborima, utvrđeno je da su pozitivni na kovid-19 predsednica Skupštine Maja Gojković i  direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Takođe, koronom je zaražen ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Svi oni su te večeri bili u neposrednoj blizini predsednika države, ali i premijerke Ane Brnabić koja se čak grlila sa Majom Gojković.

Brnabić se neko vreme nalazila i u društvu Aleksandra Vulina, sa kojim su se grlili i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Međutim, ni savetnik premijerke Mladen Bašić nije dostavio odgovore na naša pitanja – da li se Brnabić testirala na prisustvo koronavirusa, koliko se puta testirala i kada poslednji put? Takođe, pitali smo i zašto se premijerka ne nalazi u samoizolaciji, budući da je uprkos svemu sinoć gostovala u emisiji Hit tvit na TV Pink.

Za razliku od najviših srpskih državnih funkcionera, strani zvaničnici nemaju problem da građanima saopšte da li su testirani na kovid 19, a bili smo svedoci da su mnogi tokom korona krize sami saopštavali da su pozitivni, dajući tako primer građanima i poručujući im da budu odgovorni.

Čak i neodgovorni Donald Tramp, kome se spočitava da ne nosi masku i rukavice, obavestio je građane SAD-a da će se svakodnevno testirati na koronavirus, odmah nakon što je njegov pomoćnik bio pozitivan, iako je sa njim imao vrlo malo kontakata.

Da se redovno testira na kovid 19 ne krije ni predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Čak naprotiv, o tome javno priča kad god ima priliku.

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa je 8. marta otkazao sve javne aktivnosti i izolovao se u svom domu zbog širenja zaraze. On je to učinio pošto je primio grupu đaka iz škole koja je nakon toga zatvorena, pošto je jednom đaku dijagnostikovan virus kovid 19.

Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković na udaru tamošnje javnosti, jer se posle kontakta sa Novakom Đokovićem na Adrija turu nije odmah testirao, on je to na kraju ipak učinio. Nakon toga je saopšteno, da se Plenković ukupno tri puta testirao, da su testovi bili negativni i da ih je lično platio.

Izvor: Nova.rs