Devojke iz Novog Pazara za 24 sata sakupile 36.000 evra za Opštu bolnicu


Selma Hasić Manić i Nerma Zekić Hoćanin su iskoristile društvene mreže i preko njih pozvale sve koji mogu da pomognu ne bi li što pre kupili opremu za bolnicu u kojima se leče oboleli od COVID-19, objavio je portal nova.rs. Skupile su 36.000 evra za samo 24 sata. Od tog novca kupljeno je 50 regulatora kiseonika, dok će preostalih oko 24.000 evra biti iskorišćeno u druge svrhe, kako zdravstveni radnici budu odlučili.

Iako je bilo navoda da Opšta bolnica Novi Pazar neće primiti bilo kakvu pomoć, ispred bolnice u Novom Pazaru pojavio se i ministar Rasim Ljajić koji je Selmu i Nermu povezao sa direktorom bolnice Mehom Mahmutovićem kako bi mogle da uruče pomoć, prenosi nova.rs.

Rasim Ljajić je rekao da je svaka pomoć bolnici i gradu dobrodošla, ma ko da je poslao i ma odakle da je došla.

"Ali ono što je najpotrebnije jeste da dođu doktori specijalisti kako bi Opšta bolnica Novi Pazar mogla da funkcioniše normalno. To je jedino što je potrebno u ovom trenutku", izjavio je Ljajić.

Prema rečima direktora Opšte Bolnice Novi Pazar, dr. Meha Mahmutovića, situacija sa brojem zaraženih koronavirusom juče i danas je u stagnaciji. On je negirao da je odbio bilo čiju pomoć i rekao da je svaka pomoć dobrodošla, ali da trenutno u Novom Pazaru i Opštoj bolnici Novi Pazar ima dovoljno svih sredstava koje su potrebne za rad bolnice i lečenje pacijenata.

"Nama su potrebni ljudi, nisu nam potrebne maske i rukavice, nama su potrebni doktori specijalisti kako bismo mogli da obezbedimo normalno funkcionisanje zdravstvenog centra", dodao je Mahmutović.

On je kazao da je Gradski štab po preporuci ministarstva morao da nabavi sanduke i vreće za posmrtne ostatke, a ne zato jer je situacija takva da je toliko preminulih od virusa da moraju da hitno nabave toliki broj vreća za posmrtne ostatke.

Na pitanje novinara da li zna broj preminulih, direktor novopazarske bolnice je rekao da se svi podaci saopštavaju na sajtu covid19.rs i da su jedino oni tačni.

Do skoro samo jedan infektolog

Novopazarski portal A1tv.net objavio je da specijalista infektologije Lejla Ćeranić jedina leči zaražene pacijente koronavirusom na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru. Virusom je zaraženo dvoje njenih kolega koji su trenutno na lečenju i izolaciji.

Direktor Opšte bolnice je tokom dana rekao da će im uskoro stići podrška u vidu kadrova iz zdravstvenih ustanova iz drugih gradova u Srbiji.

"Stigli su infektolozi i pulmolozi, a očekujemo dolazak dva anesteziologa iz Kraljeva", rekao je Mahmutović.

Radio Sto plus: Na lečenju 100 pacijenata sa težom slikom  

Prema informacijama do kojih je radio Sto plus došao, broj pacijenata koji su se sa simptomima sličnim onima koje izaziva koronavirus javili kovid ambulanti tokom vikenda bio je znatno manji nego prethodnih dana i kretao se oko 100 na dnevnom nivou.

Na Infektivnom, Grudnom i drugim odeljenjima novopazarske Opšte bolnice leči se više od 100 pacijenata sa težom kliničkom slikom, a kapaciteti su gotovo popunjeni.

"Imamo dosta pacijenata sa obostranim upalama pluća. U dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, u toku dana ćemo transportovati 10 pacijenata u tercijarne zdravstvene ustanove", rekao je direktor novopazarske Opšte bolnice Meho Mahmutović.

Prema poslednjim podacima, Zavoda do sada je u ovom gradu broj testiranih 4398, a od tog broja broj inficiranih je 578: najviše je u Novom Pazaru 466 lica, Tutinu (91 lice) i Raškoj (7 lica).

Izvor: Beta, FoNet, Nova.rs, N1