DANICA POPOVIĆ - Dolar pada, ali dinar neće



Danica Popović, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 20.8.2020.

Kako to da Srbija emituje iz helikoptera tolike milijarde, a dinar ne gubi vrednost? Državna politika je da dinar ne sme da pada! A to se bez „nevidljive ruke“ Jorgovanke Tabaković jednostavno ne bi moglo desiti

Dolar u slobodnom padu! Uskoro propast dolara! - vrište skorašnji naslovi - ne samo u ruskim ili kineskim medijima. Ni američki naslovi ne zaostaju, pogledajte: „Dolar će u 2021. izgubiti čak trećinu vrednosti“, kaže bivši predsednik Morgan Stenlija.

A do kraja godine, kaže Alister Maklod, čuveni njujorški broker – „vrednost dolara pašće na nulu!“

Od glupih i nerazumnih objava imamo onu da će se u svetu smanjiti broj valuta: trenutno ih ima preko sto, a ostaće ih samo šest. Prvi će nestati dolar, tvrdi Paulo Guedes, brazilski ministar privrede, na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu.

Zašto da nestane dolar, i još stotinak drugih valuta? Zato što će mnoge zemlje uspešno da uvedu zajedničku valutu, baš kako je to učinila Evropska unija: „To bi moglo da se ponovi u drugim delovima sveta, pa bismo za 20 ili 30 godina imali samo pet, šest valuta“, rekao je Guedes, mediji to zabeležili, a on ostao živ.

Dobro, ali sad, ozbiljno: zašto dolar pada i šta to znači? Na početku pandemije, dolar je rastao - jer su investitori širom sveta, kao i u svakoj krizi, prebacivali novac u sigurniju valutu, a većina njih još uvek najviše veruje u dolar.

Panika je nastala tek nedavno, kada se ustanovilo da vrednost dolara pada već osam nedelja zaredom. A pada zato što još od marta, dakle, od samog početka pandemije, svaki nezaposleni Amerikanac dobija pomoć u iznosu od oko 930 dolara nedeljno.

Do jula meseca, skoro 44 miliona Amerikanaca izgubilo je posao, a preko sto hiljada firmi stavilo katanac, pa vi vidite koliko je to para otišlo iz državne kase.

Naravno, ni bogatoj Americi to više nije bilo održivo. Dolar je počeo vrtoglavo da pada, a pomoć za nezaposlene nedavno je smanjena na 330 dolara nedeljno. Vašington post procenjuje da je ta suma daleko manja od one koja je potrebna jednoj porodici da plati hranu, lekove i kiriju.

Ne treba se zavaravati, niti misliti da je situacija lako rešiva. Pandemija još traje, a budžetska kancelarija američkog Kongresa procenjuje da će do kraja godine budžetski deficit dostići 14 odsto BDP-a, što će biti najveći deficit koji je Amerika ikada imala. Ali se druga velika američka boljka, niska stopa štednje, skroz preokrenula! U aprilu je štednja dostigla istorijski maksimum od 33 odsto ličnog raspoloživog dohotka - o čemu Srbija ni u najluđim snovima ne može ni da sanja.

Zato se ne treba brinuti da će dolar da nestane ili da će ga neka druga valuta tako lako zameniti. Jedan od razloga je i taj što glavni konkurenti na valutnom tržištu, Kina, Japan i Evropska unija najviše trguju baš sa Amerikom – pa im se svakako ne isplati da im glavni partner upadne u probleme – pa i njih povuče za sobom! Uz to, Ameriku od propasti, kao i uvek, čuva njena produktivnost. Dok je ona najveća na svetu – neće ni dolar lako odleteti sa pozicije glavne, to jest, noseće svetske valute, makar se štampanje dolara nastavilo, barem još neko dogledno vreme.

I sad, može li neko da razume, kako to da Srbija emituje iz helikoptera tolike milijarde dinara - a dinar ne gubi vrednost? Ranije bi jedno od objašnjenja bio priliv doznaka, koje srpska emigracija leti donosi rodbini, ali su te posete sad presušile. Niti dolaze strane investicije, nema ni priliva deviza, pa da vrednost dinara raste. Državna politika je, dakle – dinar ne sme da pada! A to se bez „nevidljive ruke“ Jorgovanke Tabaković jednostavno ne bi moglo desiti.

Za koga je to korisno? Ako mi neko kaže da je za potrošače korisno da dinar jača, jer uvozna roba pojeftinjuje, onda molim da mi neko pokaže - koja je to uvozna roba pojeftinila? Nije pojeftinila nijedna, samo se džepovi uvoznika debljaju li, debljaju.

A dobro je i za strane investitore, one koji kupuju srpske obveznice, pa im na kraju isplatimo debele kamate, i sve više evra, jer u Srbiji dinar jača, a vrednost evra - pada.

A izvoznici, kojima bi odgovaralo da dinar slabi, pa da donesu taj polet i rast koga ovde više nema – njima je ovakva politika dinara pogubna.

Ali, kome ovde trebaju izvoznici? Zar da zarađuju, a da se SNS tu ne ugradi ni na koji način? Ako ništa, treba ih politikom jakog dinara obeshrabriti. Možda se i oni opamete, i učlane se u pravu budućnost Srbije.