Tepić: Telekom Žeželju platio batine za kontrolu medija, Savet sad da se izjasni



Potpredsednica SSP Marinika Tepić kaže da je ugovor koji je pokazala javnosti juče, a prema kome je Telekom Srbija "isfinansirao Igora Žeželja sa 38 miliona evra", dokaz plaćanja batine za kontrolu i disciplinovanje medija u Srbiji. Tepićeva navodi da su u junu 2019. godine sve rate iz ugovora završene i da je sve isplaćeno. Dodaje i da Savet za borbu protiv korupcije može sada da se izjasni. Advokat Vladimir Todorić ukazuje na odredbe u ugovoru koje daju "neverovatna prava Telekomu", ocenjujući da su se u njemu sprdali sa zdavom logikom.

Tepić je, gostujući u Novom danu, rekla da je na konferencijama koje je držala objasnila tok transakcija između tri firme - matične firme Igora Žeželja - Wireless medie, njene ćerke firme Mondo INC i Telekoma Srbije. "U istom periodu imate isti iznos u bilansima stanja sve tri firme - reč je o 10 miliona evra, inače cifra koja se pominje da ju je Žeželj platio za tabloid Kurir ili - najmanji jedan deo iznosa. Imate Telekom koji daje avans, u prvom trenutku ne znamo kome, i imate Wireless mediu koja prima avans, ne znamo od koga, i imate taj avans koji Wireless media upuće odnosno daje, dalje, ćerki firmi istog Igora Žeželja, vlasnika tabloida Kurir i odnedavno nove TV Kurir, u iznosu od isto 10 miliona evra. Na istoj konferenciji, ja sam pokazala, u bilansu stanja, na poziciji 419 takođe Wireless medie Igora Žeželja, da kažem novootkrivenih 28 miliona evra za koje smo se svi pitali odakle mu - kako neko sa imovinom poslovnom od dva miliona evra može da dobije 28 miliona evra? Svaki pravnik, ekonomista, bankar bi potvrdio da ne postoji osnov, čak i da je hteo da se zaduži - da se taj novac dobije. Kockice su se složile, Pandorina kutija se otvorila, ja sam uspela da dođem do ovog kapitalnog ugovora. Ovo nije dokaz jedne od dve najveće korupcionaške afere - pored posla Telekoma sa Kopernikusom i ove, Telekoma sa Igorom Žeželjem - ovo je, po meni, dokaz na koji način Vučić, partija i bratija plaćaju batinu za upravljanje medijima u Srbiji, za kontrolisanje medija koji treba da veličaju Vučića, partiju i bratiju i s druge strane - za disciplinovanje ili gušenje svake kritičke misli, ne samo opozicionih političara, već svakoga ko se usudi da kritikuje Vučićev režim, pa čak i onih koji nisu kritikovali, ali su imali otpor ili oprez prema režimu. To se najdominantnije dešava u tablidu Kurir. Na prethodnim konferencijama sam pokazivala kako je pisao Kurir pre Žeželja i kako kad su legle pare", navodi Tepićeva, koja je još jednom pokazala ugovor, koji je, kako kaže, potpisan 15. oktobra 2018, a koji je iznela u javnost juče.

Advokat Vladimir Todorić je izjavio da je reč o simulovanom pravnom ugovoru - sa lažno prikazanim predmetom ugovora. On je, gostujući u Novom danu, pojasnio da se to dešava kad dve strane žele da sklope pravni posao koji je zabranjen, ili onaj koji nije dozvoljen zakonom, a da bi se omogućile transakcije novca. "Ono što je ovde zabranjeno je da Telekom poseduje medije, ili da kupi medij. Država nema pravo da bude konkurent na medijskom tržištu osim kroz javni servis. To je civilizacijsko dostignuće, a kod nas na snazi mislim 15 godina, po Zakonu o javnom informisanju... Ono što država i sama priznaje, kroz izjave premijerke i drugih političara, kad želi da diskredituje ovo što govore gospođa Tepić ili gospodin (Miroslav) Aleksić govore o ovoj temi, pa kažu da oni žele da pomognu konkurente Telekoma - time na neki način priznaju da je Telekom medijski igrač, a to ne bi smelo da bude. Telekom je preduzeće koje se bavi telekomunikacijama, a pripada građanima Srbije", podvukao je Todorić.

Gost N1 ističe da je zabranjeno da Telekom kupi Kurir, pa se mora naći neko, kao Igor Žeželj, da preko njega naprave tu akviziciju. Ovo ne treba gledati izolovano u odnosu na ostale medijske akvizicije koje je Telekom uradio u prethodnom periodu, a i onih koje se tiču medijskih distributera, što je takođe zabranjeno da država radi, navodi Todorić.

Osvrćući se na analizu kupovina koje je sproveo Telekom, a koju je uradio ekonomista Goran Radosavljević, Todorić kaže da je on (Radosavljević) vrlo dobro opisao kolike su bile vrednosti Kopernikusa, Radijus vektora - da su "oni bili užasno preplaćeni, a da je šema bila ista kao u ovom slučaju - da su Prva i B92 koštale su 180 miliona evra, a onaj ko ih je kupio je od Telekoma dobio 195 miliona. Ovde mi ne znamo da li je cena Adrija medija grupe bila 10 ili  25 miliona evra, ali znamo da je Igor Žeželj dobio 38 miliona evra".

Kaže da ovakav pravni ugovor mora da se raskine i da svaka strana mora da vrati ono što je primila, jer su ovde narušeni interesi građana Srbije.

Govoreći o 38 miliona evra, Tepićeva navodi da su u junu 2019. godine sve rate iz ugovora završene i da je sve isplaćeno. Baveći se bilansima, utvrdila je, kako kaže, da je Igoru Žeželju leglo 10 miliona evra novca građana, od Telekoma, najkasnije 5. novembra 2018, a samo mesec i po dana kasnije, 4. januara, Igor Žeželj registruje vlasništvo nad Adrija medija grupom, u okviru koje Kurir posluje.

Dodaje da je Telekom bukvalno poklonio svoj portal Mondo, koji je 15 godina razvijao, "tako što ga integriše u Žeželjevu ćerku firmu Igora Žeželja, Mondo INC, i uz to mu plaća 38 miliona evra naših para". Mondo će se, prema ugovoru, registrovati kao medij koji će proizvoditi medijske saržaje, a onda će Telekom otkupljivati te medijske sadržaje našim novcem, dodala je.

Tepić je ponovila da je nalogodavac "za ovaj organizovani kriminal" na Andrićevom vencu, a da je jedan trust mozgova 2018. godine smislio batinu za kontrolu medija.

Imate još jednu skandaloznu kupovinu, pored ovog ugovora - a to je kupovina kabla Kopernikusa, našim novcem iz Telekoma, za 195 miliona evra, da bi vlasnik tog kabla kupio jedine dve nacionalne televizije gde partija i bratija nisu pustile svoju šapu, dodala je potpredsednica SSP.

Ona je istakla i pitanje plaćanja reklama Telekoma. "Kome Telekom plaća reklame, sponzorstva - on je takođe u kandžama partije i bratije. Čak sam iznenađena što je RTS u 20. minutu napravio prilog o ovome što sam juče govorila. Ali Blic - ni slovo o ovome", dodala je, upitavšu njihovo uredništvo da li je moguće da ova tema ne postoji za njih. Upitala je i koliki su oglasni i sponzorski ugovori Telekoma. "To je cena toga da ćutite", navela je i dodala da je to 2podlo manipulisanje medijima2, koje vrši "SNS uprava Telekoma".

Todorić: U ugovoru se sprdali sa zdravom logikom

Advokat Vladimir Todorić ističe da postoje odredbe ugovora koje daju neverovatno velika prava Telekomu u odnosu na Mondo INC - da ga mogu otkupiti posle isteka ugovora, da se ne sme raspolagati bez Telekoma tom agencijom, da se ne može prodavati udeo, da Telekom ima pravo preče kupovine, Telekom čak određuje i sadržaj koji će imati.

"Jer niko ne daje 38 miliona evra, tek tako, neko izabranom srećniku... Voleo bih kad bi Telekom mogao da kaže svima nama gde se nalazi taj šalter, na koji se svako može prijaviti, da dobije 38 miliona evra, a zauzvrat - evo svi obećavamo - napravićemo dva digitalna kanala. I još su imali drskosti da stave u ugovor - kako bi se smanjila zavisnost od Netfliksa, Gugla, Jutjuba i sličnih globalnih i regionalnih sadržaja... Oni su se bukvalno sprdali sa zdravom logikom u tom ugovoru, jer su navodno dali Igoru Žeželju da kupi Kurir zbog toga što je on, kako kažu, lider u regiji a i šire na način koji profesionalno objavljuje sadržaj. Svako ko kupi Kurir može da vidi o kakvom se liderstvu i profesionalizmu radi - od toga nema ni traga. To je samo batina za medijski linč, progon, i za promociju vladajuće stranke", naveo je.

Upitan da prokomentariše saopštenje Telekoma Srbije, u kojem se kaže da je su svi ugovori Telekoma Srbija dostupni svim nadležnim organima, uključujući i Tužilaštvo, "ali ne i njihovoj direktnoj konkurenciji i njihovom poslovno interesnom lobiju, koji koristi sva sredstva da uništi njihovi kompaniju, uključujući i industrijsku špijunažu", Todorić kaže da su u toj kompanijia veoma predvidljivi. Kad su uhvaćeni sa rukama u medu, "koriste taj jezik pretnji i siledžijstva da će svi da završe u zatvoru" - kažu da je nešto industrijska špijunaža, a navode da ništa ne taje, kaže gost N1. Mesecima je postavljano pitanje da li je postojala transakcija između Telekoma i Mondo INC, odnosno Wireless medie, pre kupovine Kurira, i to je pitanje ignorisano, navodi Todorić. Sada kada imamo nepobitan dokaz, sada dolazi na red jezik pretnji, dodao je.

Tepić je rekla da neće nikome saopštiti kako je došla do ugovora, da ima pravo da štiti svoje izvore, i da to čini iz bezbednosnih razloga, naročito kad se vidi kako i kojim tonom i rečnikom se to završilo.

"Predsednica Vlade je ušla na cirkusku televiziju Pink i vodila glavnu tačku sat i po pre moje konferencije, očigledno sa namerom da skrene pažnju. Jako sam se trudila da razumem šta je govorila, ja taj džiberski rečnik ne razumem, ne mogu da se prekopčam na tu frekvenciju na kojoj je ona, da bih razumela šta je poruka - osim nekog vikanja, dranja, pokušaja da se ja uvredim", rekla je Tepić, dodajući da je verovatno pokušano da se baci svetlo na nju (Anu Brnabić), ali da su ovde tema zapravo "Vučić, partija i bratija".

Savet sada može da se izjasni

Tepićeva je podsetila da se ovim pitanjem počela baviti posle izjave, ali i hajke u prorežimskim medijima, na članicu Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić, navodeći da sada Savet ima dokaz i da njegovi članovi sada o tome mogu da se izjasne.

"Prvobitni odgovori Telekoma bili su potpuno ignorisanje, pre nekoliko nedelja kad sam ovim počela da se bavim, a onda pozitivni PR - pričanje o uspesima, što je takođe laž, jer je SNS uprava utrostručila dug Telekoma za samo dve godine, dovela ga u predstečajno stanje, obezvredila mu vrednost... Ovaj ugovor, nadam se da će biti dovoljan motiv i za Antikorupcijski savet, da se konačno svi članovi izjasne... Ja sam prvo reagovala na hajku u Kuriru režimskim medijima na Jelisavetu Vasilić (članicu Saveta za borbu protiv korupcije) koja je izašla sa izveštajem pre mesec dana o tome da Telekom ne želi apsolutno ikome da polaže račun, a da imamo činjenicu da je SNS uprava dovela ovaj državni gigant u predstečajno stanje. Čim sam videla takvu hajku, shvatila sam da žena govori istinu i uzela sam da se time detaljno bavim. Sada Savet, ako su tvrdili da nemaju dokaze, sada imaju crno na belo dokaz, da se izjasne", navela je.

O narednim koracima i tužilaštvu

Ukoliko tužilaštvo, koje sada zna, ne reaguje, podnećemo krivičnu prijavu, navodi Todorić, mada kaže da, na osnovu prethodnih iskustava, nije optimista da će doći (samoinicijativno) do postupanja. Tužilaštvo u Srbiji postoji kada treba goniti opoziciju i sirotinju, plafon preko koga ne smeju da rade je vlast i veliki kapital, dodao je. Istakao je da to ipak nije jedina institucija koja je oteta od građana Srbije.

Šta ćemo dalje da radimo, pa to sigurno ne treba sve unapred reći, ali ovo je jedna stvar koja utiče na međunarodni položaj i zemlje i Telekoma, i zbog čega će i međunarodni partneri i države i Telekoma biti zabrinuti zbog načina na koji se ovde posluje, istakao je Todorić.

Tepićeva je rekla da je njen cilj da se Telekom razvija i da uspešno posluje, i odbacuje sve otpužbe druge strane da je ovo organizovana hajka i kampanja.

"Naprotiv, oni koji upravljaju Telekomom štete Telekomu. Ne možete razvijati Telekom tako što se utrostučuje njegov dug, tako što se dve godine ne isplaćuju dividende akcionarima, a za to vreme se isplaćuju desetine i stotine miliona evra tabloidima i vlasnicima kablovskih televizija, takođe višestruko precenjenih, samo zbog uticaja na medije, te batine koja treba da kotroliše medijsku scenu u Srbiji i da upravlja medijskim mrakom... Ovo što radi uprava radi na štetu Telekoma... Niste isplatili dividende dve godine, a predsednik Nadzornog odbora Milan Božić koji samo u Telekomu ima više od 500.000 dinara nadoknadu, Draško Marković, izvršni direktor za ljudske resurse, koji je izašao da se verbalno i fizički obračuna sa mnom, ima više od 400.000 mesečnu zaradu - u Srbiji gde ljudi ponovo počinju da kupuju hleb i mleko na crtu... O tome se radi. Jedan od potpisnika, direktorka za privatne korisnike, visoka funkcionerka SNS kao i Draško Marković, Jana Ljubičić - takođe sa više stotina hiljada mesečne nadoknade... Zato ja kažem "Vučićevi plaćenici"... Koji na štetu Telekoma i akcionara isključivo služe Vučiću, partiji i bratiji", zaključila je Tepićeva.

Izvor: N1 Beograd