Milanović odrecitovao "Ostajte ovdje" u Gruborima i rekao: Desio se moralni užas



Predsednik Hrvatske Zoran Milanović održao je govor na komemoraciji srpskim žrtvama u mestu Grubori kod Knina, navodeći da je za taj zločin čuo prvi put kad je pročitao tekst u Njujork tajmsu.

Do zločina u Gruborima došlo je 20-ak dana nakon završetka Oluje. U selu 20 kilometara udaljenom od Knina ubijeno je šest srpskih civila, od kojih je samo dvoje bilo mlađe od 60 godina. Za zločin nikad niko nije odgovarao.

"Lako sad 25 godina nakon zločina govoriti da niko nije odgovarao. Zna se otprilike i skoro tačno koja jedinica je bila ovde toga dana", rekao je Milanović, koji je dodao da je za Grubore prvi put saznao kad je pročitao tekst koji je pročitao u Njujork tajmsu, kazavši da je to u njemu izazvalo moralni užas.

Šteta zbog zločina u Gruborima napravljena je i Hrvatskoj kao državi, istakao je Milanović, dodavši da je zbog toga zločina navučena mrlja na državu "koja je bila napadnuta u ratu".

"U ime koje proklete pravde deluju ljudi koji su mogli ubiti nevine civile. Nakon ovoga više ništa nije isto", poručio je Milanović u Gruborima.

Odrecitovao je pesmu Alekse Šantića "Ostajte ovdje".

Izvor: N1 Zagreb, N1 Beograd