Posao od 250 miliona: Srbija zlatna koka za Igora Brnabića



Multinacionalna kompanija "Aseko" prihodovala je u periodu od 1. januara 2019. do 31. decembra iste godine 881 milion poljskih zlota, od čega 250 miliona iz Srbije (preko 55 miliona evra), što zapravo znači da više od četvrtine godišnje zarade ove firme dolazi iz naše zemlje - 28 odsto.

Podsetimo, portal Nova.rs već je pisao o poslovanju brata Ane Brnabić, premijerke Srbije, koji sa svojom firmom Aseko, čiji je jedan od direktora, sklapa poslove sa državnim institucijama kojima posredno i neposredno upravlja njegova sestra.

Imajući u vidu tehnološku razvijenost i digitalizovanost drugih zemalja, nije baš u potpunosti jasno kako je Srbija, čiji IT zahtevi izvesno nisu veći od  Španije, Poljske, Portugala, Austrije, Slovenije, mogla da stvori daleko veći profit ovoj komapnij u odnosu na druge države.

Nije poznato ni da li su porodične veze premijerke i direktora Aseka Igora Brnabića doprinele velikoj zaradi ove kompanije u našoj zemlji, a sumnje na sukob interesa dodatno stvaraju zabunu u poslovanju ogranka ove kompanije u našoj zemlji.

Podsetimo, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za IT) sklopila je krajem 2019. godine ugovor sa firmom Asseco South Eastern Europe, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Međutim, to nije bio jedini posao ove firme sa državnim institucijama. Pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za IT, Aseko je tokom 2019. godine sklopio posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, ovo je samo jedan od ugovora koji je Aseko od 2017. godine, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, sklopio sa ovim ministarstvom, od kojeg je za tri godine prihodovao preko 100 miliona dinara.

Takođe, o ovom slučaju je ranije govorila i potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je prethodne nedelje pokazala dokumenta kojima, prema njenim tvrdnjama, se dokazuje kako je firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, od kad je ona postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara, ocenivši to kao najdirektniji mogući sukob interesa.

Izvor: Nova.rs