Đilas: Vučićev režim zadužio svakog građanina 5.040 evra



Lider stranke Slobode i Pravde Dragan Đilas rekao je da je zvaničan dug Srbije danas 27 milijardi evra, odnosno da je od 2012. Srbija dodatno zadužena još 12 milijardi. Dodao je da je stvarni dug Srbije daleko veći, jer se u zvanični uračunavaju ne krediti koji su ugovoreni, već samo novac koji je povučen.

Đilas je rekao i da je zvanični dug Srbije 27 milijardi evra, a zapravo 50,4 milijarde, jer, kako je naveo, tu moraju da se uračunaju zaduženja kroz razne međunarodne ugovore, sporazume, javno date garancije Srbije i ono što će stići kada se povuku već tako dogovorena sredstva.

Kako je navao, ukupno na današnji dan, “sve ono što je ova vlast potpisala i što je zvanično javno saopšteno, a 90 odsto je već u budžetu, je 50,4 milijarde evra koje danas država Srbija duguje, ili će dugovati kad ta sredstva budu povučena.”

“Ovaj režim zadužio je svakog građanina Srbije za 5.040 evra, svaki čovek, svako dete koje se rodi, rađa se sa dugom od 5.040 evra. Jedna tročlana porodica zadužena je 15.120 evra. To je 30 prosečnih plata”, kazao je.

Đilas je ocenio da su su to katastrofalni podaci.

“Za većinu ovih projekata mi sredstva uzimamo od stranih država ili fondova uz ograničenje da nema tendera ili su fingirani, pod uslovima koji su lošiji od onih koji su na tržištu, i te infrastrukturne projekte izvode turske, kineske firme se svojim radnicima, mehanizacijom, a i materijalima iz svojih zemalja”, naveo je.

Izvor: N1 Beograd, Beta