Mićko Ljubičić: Deo Vučićevog uspeha je što je Milošević postojao pre njega


Jedan od autora emisije PLjiŽ Dragoljub Ljubičić Mićko izjavio je u Novom danu da je da je prvih 12 godina od 5. oktobra, do dolaska na vlast SNS, "najbolja, najveća, najznačajnija tekovina 5. oktobra bila što nije bilo nepoštenih izbora". "I to je možda jedina velika tekovina, možda ima nekih sitnijih manjih, ali ovo je, čini mi se, najznačajnija. Kada su izbori prestali da budu fer i pošteni, tog trenutka se upokojio taj 5. oktobar", kaže Ljubičić.

Govoreći o dvadesetoj godišnjici 5. oktobra, kaže da spada među one koji ne umanjuju njegov značaj.

"Oni koji ga se sećaju, a ja spadam među njih, lično, a ne preko posrednika, spadam među one koji ne umanjuju značaj 5. oktobra. On je rezultat nečega što se desilo 24. septembra, nije se stvorio sam od sebe, i mnogo je toga što su bili uzroci za 5. oktobar. Vremenom je on devalvirao, jer se nije rukovalo kako treba onim pozitivnim posledicama", kaže.


Kako je rekao, mnogo preletanja je bilo i do tad.

"Mnogo više posle toga. Bilo je značajno pratiti, koga nije mrzelo da prati, prvo u DSS, pa u DS, pa i kod Dinkića, pa se posle razmišljalo da li da se ostane, pa se SPS ponovo, da ne kažem "povampirio", koaliciono... To su sve posledice nedovršenosti koja se mogla izbeći, a zašto se dogodila ta nedovršenost i zašto su se mnogi koji ne znaju, ili pak znaju, šta bi sa sobom opredelili tamo gde je vlast, to su dublja pitanja", kaže Ljubičić.

Mišljenja je da je prvih 12 godina od 5. oktobra, do dolaska na vlast SNS, "najbolja, najveća, najznačajnija tekovina 5. oktobra bila što nije bilo nepoštenih izbora".

"I to je možda jedina velika tekovina, možda ima nekih sitnijih manjih, ali ovo je, čini mi se, najznačajnija. Kada su izbori prestali da budu fer i pošteni, tog trenutka se upokojio taj 5. oktobar", kaže Ljubičić.

Mnogo faulova je, kaže, napravila tokom 12 godina svaka od vlasti, ali je bila smenjivana.

"To je zanimljivo, koliko god bila manipulativna, koliko god kontrolisala medije. Sve su to neka od nasleđa koja je nasledio i prethodni režim. Peti oktobar je upokojen onda kad je prestala tradicija poštenih izbora", kaže.

Smenjivost vlasti je, dodaje, bila tekovina koja je bila najvažnija osvojena tekovina posle 5. oktobra.

"Verovatno da smo pitali Crnogorce do pre nekoliko meseci da li će biti demontiran režim, verovatno bi rekli nema šanse, nije realno. Deo Vučićevog uspeha je što je Milošević postojao pre njega", kaže Ljubičić.

Izvor: N1 Beograd