ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz. neta - Tajna (ne)uspehaZoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Srbija je najuspešnija samo u Evropi, a bila bi najbolja u svetu samo da Vučić nije morao da brani i Telekom, i sebe, i svog brata, i Anu Brnabić i njenog brata, umesto da to vreme koristi za povećanje BDP-a. A i Vesić se proteklih dana više bavio istraživačkim aktivnostima nego svi tabloidi zajedno

Srbija je jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi. U čemu? Bukvalno u svemu. Ne znam ni zašto to pitate, jeste li vi možda sa N1? Dakle, na šta god pomislite u čemu može da se bude uspešan, e, tu smo mi uspešni.

Nažalost, najuspešniji smo samo u Evropi, iako bismo verovatno mogli da budemo i u Americi, Južnoj Americi, Kanadi, Aziji, Africi, Australiji, Grenlandu i na oba pola. Zašto nismo? E, baš dobro što ste to pitali. Jeste li vi možda sa Pinka? Znam da jeste, šalim se.

Nismo, draga gospodo, zbog Dragana Đilasa i njegovih plaćenika. Kako? Evo kako, objasnićemo, samo polako. Zašto ste nervozni? Jeste li vi iz KRIK-a? Znači, šačica njegovih najamnika svakodnevno priča svašta protiv nas. Udaraju sa svih strana. Optužuju nas za sve i svašta. I šta mi radimo? Moramo da odgovorimo, normalno.

Evo, na primer Goran Vesić. Danima čovek mora da ide okolo po svim mogućim televizijama i da odgovara onom bahatom Ivanu Ivanoviću. I ne samo da mora da ide po televizijama, nego mora i da prikuplja razne stvari o njemu iz Parking servisa, sa televizija na kojima je radio, iz gradskih službi. Znate li vi koji je to posao? Pa Goran Vesić se proteklih dana više bavio istraživačkim aktivnostima nego svi zaposleni u Informeru, Alou i Srpskom telegrafu tokom cele njihove karijere!

Kao šlag na tortu, on osim obilaženja televizija i bavljenja istraživačkim poslovima mora i na Fejsbuku stalno da piše objave o Ivanoviću, jer o čemu će da priča u gostovanjima na televizijama ako nešto ne napiše na Fejsu? A znate li vi koliko vremena njemu treba da napiše jedan post? Bolje da ne znate, to traje duže nego radovi u Ulici 27. marta. Umesto da sve to vreme koristi za radove u Beogradu i za realizaciju novih spektakularnih ideja, on ih troši na bezveznjaka kao što je Ivanović. I zato Beograd danas izgleda kako izgleda. Izgleda super, da ne shvatite pogrešno, ali mogao bi da izgleda još više super! Mogao bi da izgleda najbolje na svetu!

Ili pogledajte recimo Marka Đurića, našu buduću ekselenciju. Umesto da vreme koristi konstruktivno, da muti vodu Albancima ili da uči o Americi, u koju će se uskoro preseliti, on mora da odgovara na gluposti iz besmislenih kvazihumorističkih emisija i na mimove sa interneta. Do sada je mogao da nauči napamet svih 50 američkih država, možda čak i njihove glavne gradove, ali je morao da odgovara na napade besprizornih Đilasovih podguznih muva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio u ništa boljoj poziciji. Morao je da brani i Telekom i sebe i svog brata i Anu Brnabić i njenog brata, umesto da to vreme koristi za povećanje BDP-a i ekonomske moći Srbije i generalno povećanje naše superiornosti u odnosu na ceo svet, a posebno u odnosu na Hrvate, Albance i odskora Crnogorce.

Dakle, to što nam je prosečna plata dostigla 510 evra jeste lepo, ali mogla je da bude i veća, možda čak i 513, da svi ovi izdajnici i neprijatelji napretka Srbije nisu oduzimali dragoceno vreme onima kojima je napredak Srbije u srcu. Pitate me zašto smo tek sada dostigli platu od 510 evra, a trebalo je još pre nekoliko godina? Izvinite, jeste li vi iz NIN-a? Jeste? E, pa, baš zbog takvih pitanja i nismo ranije dostigli ovih 510 evra, a sad nećemo ni onih 513, jer opet moram da odgovorim na vaše maliciozno pitanje. Spremite se, počinjem.