Riha: Ako neko pamti 5. oktobar u strahu, to je upravo ova vlast



Novinarka Antonela Riha izjavila je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o 5. oktobru, da "misli da smo mi sada poraženi, za razliku od te pobede 2000. godine". "Mi sada živimo u jednom porazu već osam godina. Ako neko pamti 5. oktobar u strahu, to je upravo ova vlast i sada rade sve da im se taj strah ne bi ponovio i neka slična situacija", kaže Riha.

Riha kaže da je njeno osećanje kada je reč o 5. oktobru "da je to svakako možda najbolji datum kada govorimo o proteklih nekoliko decenija u Srbiji".

"Najbolji datum za celo društvo. To je bila jedna velika pobeda zaista, kojoj je prethodio niz događaja koji su do nje doveli. Devedesete, mračne devedesete, ratovi u kojima Srbija nije učestvovala, a sve je izgubila, zatim rat na Kosovu, bombardovanje... Mislim da taj momenat kada na ljude padaju bombe, sve to zajedno, uz to sećanje i na inflaciju i na međunarodnu izolaciju i sankcije, sve to se skupilo i dovelo do poraza Miloševića, uz jako dobro organizovanu opoziciju, koja je imala infrastrukturu u tom trenutku da iznese celu akciju 5. oktobra, koji se desio posle 24. septembra, kada Milošević nije želeo da prizna rezultate izbora. To je taj momentum bio kada se zaista toliki narod slio na ulice i Milošević bio konačno poražen", kaže ona.

Sistem je, kaže, na neki način promenjen, ali ono što nije promenjeno danas u odnosu na devedesete godine je "taj pritisak na medije".

"Imamo predsednika države koji je nekad bio ministar, upravo informisanja, i doneo zakone koji su medije devastirali. Nemamo ratove, nismo izolovani, nemamo hiperinflaciju, ali imamo zapravo iste ljude koji su tih devedesetih upropastili državu. To su isti ljudi koji su zemlju upropastili devedesetih, oni sada pokušavaju da nas sve hipnotišu. Mislim da smo mi sada poraženi, za razliku od te pobede 2000. godine, mi sada živimo u jednom porazu već osam godina. Ako neko pamti 5. oktobar u strahu, to je upravo ova vlast i sada rade sve da im se taj strah ne bi ponovio i neka slična situacija", kaže Riha.

Kako je rekla, "pritisak na medije je bio mnogo dramatičniji tada".

"Progon medija je bio vrlo dramatičan, B92 je tada 5. oktobar dočekala na internetu, nekoliko puta smo bili zatvarani...", kaže.

Izvor: N1 Beograd