Svetovne slabosti duhovnika



KAKO JE EPISKOP BAČKI PRETIO MAJCI PREMINULOG VLADIKE

Svetovne slabosti duhovnika

Episkop Irinej Bulović kritikuje majku pokojnog vladike Jeronima što uopšte pita za imovinu sina jedinca, što je angažovala advokate i u sudskom ostavinskom postupku preuzela porodični stan

Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop jegarski Jeronim (Siniša Močević), jedan od najmlađih vladika Srpske pravoslavne crkve, preminuo je iznenada 2016. u 47. godini, a njegova majka Danica Močević do danas nije dobila njegove lične stvari, iako ih je tražila više puta. Eparhija bačka nije joj dostavila čak ni spisak ličnih stvari njenog sina koje je ostavio u manastiru Kovilj gde je službovao i boravio, niti joj je omogućeno da ih vidi.

Ona je lično i preko advokata tražila lična dokumenta, rukopise, doktorat, knjige kojih je bilo mnogo i od kojih su neke veoma vredne, kao i poklone koje je njen sin jedinac dobio od prijatelja, kada je izabran za episkopa. Htela je da napravi legat sa sinovljevim stvarima i njegovom ličnom bibliotekom. Umesto stvari, koje je ljubazno tražila u više navrata, stiglo je neuobičajeno pismo episkopa novosadskog i bačkog, somborskog i segedinskog dr Irineja (Mirka Bulovića), u koje je NIN imao uvid. U pismu provejavaju poruke koje se teško mogu razumeti drugačije osim da su preteće i veoma oštre. Između ostalog, episkop Irinej kritikuje majku koja je iznenada izgubila sina jedinca što uopšte pita za stvari, što je angažovala advokate i u sudskom ostavinskom postupku preuzela porodični stan.

Vladika Irinej se poziva na crkvene zakone, ne navodeći tačno koje, a ignoriše državne zakone o nasleđivanju, koji svakako imaju prioritet. On preteći upozorava Danicu Močević da to kako je dosada postupala „nije prihvatljivo za Crkvu“ te da je najbolje da „prihvati crkvene stavove“. Prijatelj pokojnog vladike (ime poznato redakciji) rekao je, za NIN, da je čak usmeno zaprećeno majci da joj neće biti dozvoljen odlazak na sinovljev grob u manastiru Kovilj ako insistira da dobije njegove stvari. Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja je u ime majke preminulog episkopa upućivala pisma, potvrdila je autentičnost spornog pisma episkopa Irineja. Ona za NIN kaže: „Šokirana sam načinom i tonom pisma, što sam navela i u odgovoru. Najmanje što sam očekivala je barem uzvraćeno poštovanje za moju klijentkinju.“ Postavili smo pitanja i autoru pisma episkopu Irineju Buloviću, 13. novembra. Uputili smo ih na zvanične mejl adrese Eparhije bačke, ali nismo dobili odgovor.

Vladika Jeronim je preminuo 24. novembra 2016. u Kliničkom centru u Novom Sadu. U potvrdi o smrti i otpusnoj listi piše da je 22. novembra primljen zbog dijareje. Kao uzrok smrti navode se srčani zastoj, a konstatuje se da je pre toga došlo do popuštanja rada srca i pluća i da je nastupila slabost. U potvrdi o smrti piše da je imao uvećanu jetru, slezinu i uvećanje svih limfnih žlezda, ali da nije imao temperaturu, niti povišeni pritisak, te da je normalno disao. Lekar, koji je izdao potvrdu o smrti tražio je obdukciju. Međutim, prema saznanjima NIN-a, ona nije obavljena, što je ipak neuobičajeno.

Autor: VUK Z. CVIJIĆ
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 19.11.2020.