Ugasite Krizni štab – ionako niko ne bi primetio da ga nemaPiše: Radmilo Marković, tekst za portal Nova.rs

Ajte vi polako. Neki ste dobili ordenje, neki ste unapređeni u potpukovnike, neki ste postali ministarke u oblasti sa kojom veze nemate, neki ste objavili knjigu, a svi zajedno ste saučesnici u nečinjenju i posledicama po javno zdravlje koje trpe građani Srbije.

Došli smo do tačke kada svaki slučajni prolaznik na ulici ima identičan uticaj na donošenje epidemioloških mera kao i svi doktori u Kriznom štabu (nikakav), tako da potreba za jednim takvim telom – koje je, uostalom, i uvedeno bez razloga – više ne postoji.

Šta se dogodilo samo tokom poslednjih nedelju dana?

Najpre, u prošli četvrtak je nakon “hitne sednice” – a tada je broj zaraženih bio 3.341 – takozvani Krizni štab “oštro tražio” od predsednice Vlade Ane Brnabić “da se nešto promeni”, ona je rekla da će da razmisli, a mere (da se skrati radno vreme ugostitelja i prodavnica za dva sata) su uvedene tek pet dana kasnije, u utorak uveče (4.994 zaražena).

Koliko sutradan, u sredu ujutru – dakle, manje od 24 časa od uvedenih novih mera – zakazan je još jedan “hitan sastanak” Kriznog štaba (5.613 zaraženih). Da bi sprdnja sa građanima bila na nivou, “hitan sastanak” nije bio održan odmah, pa čak ni istog dana, već je hitnost bila tolika da su ga zakazali za dva dana, tj. za petak, 20. oktobar (6.254 zaražena).

“Biće novih mera”, pisali su mediji, a dr Predrag Kon je izjavio da je on “voleo da su najnovije mere donete bar dve nedelje”, ali da ih “pozdravlja”. Ovime je plastično pokazao koliko je Krizni štab besmislen, kada ne može nikakve mere da uvede barem dve nedelje – posao zbog kojeg i postoji Krizni štab! – dok istovremeno broj zaraženih eksponencijalno raste a bolnički kapaciteti se rastežu do pucanja.

No, ovo je tek bio početak.

U četvrtak uveče je dr Srđa Janković izjavio da će na onom “hitnom sastanku” biti traženo skraćenje rada ugostitelja i prodavnica na 18 sati, “što je i bio predlog inicijalno medicinskog dela Kriznog štaba”. Pa, da li je moguće da je bio potreban novi hitni sastanak zarad mera koje je Krizni štab već predložio prethodnog četvrtka? U međuvremenu, Aleksandar Vučić, dok građanima objašnjava kakvo je stanje patrijarha Irineja, cinično kaže da će “država uraditi ono što Krizni štab kaže”, a istog popodneva dr Predrag Kon kod Ljubice Gojgić na Radio-televiziji Vojvodine još jednom uspeva da pokaže potpunu nemoć i izlišnost “medicinskog dela” Kriznog štaba.

Na jasno pitanje voditeljke – zašto on, kao epidemiolog ne kaže kako da se zaustavi ovaj rast broja zaraženih, skraćenjem radnog vremena objekata, javnog prevoza, totalnim zatvaranjem i policijskim časom ili na neki treći način – dr Kon odgovara pitanjem: “Kažite mi, kad ja to ispričam tamo (na Kriznom štabu), kako će da brine u tom trenutku ekonomski (deo Kriznog štaba) i kako će u istom momentu da ima odgovor? Vrlo je jasno bilo govora još ranije o ovome što se tek sada sprovodi. Međutim, odgovor je ekonomski bio – ne možemo, nećemo izdržati.”

Pa, što onda uopšte išta preduzimamo, ako “ekonomija ne može da izdrži”? Što smo onda zatvarali i ljude i ekonomiju na dva meseca, kada je broj zaraženih bio 20-ak puta manji? Što smo ispucali sve mere (i pare) do septembra, pa sad ni po cenu ljudskih života ne smemo da pooštravamo mere? I dokle ovako? Još jednom, nikom nije u interesu da se uvodi zabrana kretanja i policijski čas, ali, ovako neodgovornim pristupom privreda će sama da stane zbog zaraze – ne zato što ih vajni Krizni štab zatvara, nego zato što država nije imala snage ni zainteresovanosti da postojeće mere – sve vreme na snazi – sprovede u delo.

Međutim, pravi spektakl je usledio u petak, 20. novembra.

Ujutru – eto ga onaj “hitan sastanak” Kriznog štaba (zakazan dva dana ranije). Kad odjednom, umesto izjava za medije, posle sastanka – muk. Kaže premijerka, saopštićemo mere u 15h.

Dok građani iščekuju šta će to da bude obznanjeno popodne, novopečena ministarka dr Darija Kisić Tepavčević sa svoje strane objašnjava zašto je Krizni štab nepotreban: ”Svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor.”

Ako će svako da određuje za sebe i porodicu šta je najbolje i koje mere će da poštuje, čemu onda Krizni štab?

“Nema novih mera koje mogu da se donesu, a da su suštinski važne. Jedine mere jesu nošenje maski i fizičko distanciranje. Sve ostale mere koje države donose su samo u cilju povećanja uspešnosti ovih mera”, dodala je Kisić Tepavčević, udarajući poslednji ekser u kovčeg Kriznog štaba: za maske i distanciranje (uz pranje ruku) znamo od marta ove godine. Koga ste zavitlavali sa svim onim zaključavanjima?

A u 15h, mediji javljaju: “hitno otkazana” konferencija na koju su mediji i građani čekali dva dana. Novinari vraćeni bez obrazloženja, bez objašnjenja, bez izvinjenja. Opet se javlja dr Kon: izjavljuje da je medicinski deo Kriznog štaba “insistirao da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mera”.

Iako se, očito, sa sastanka izašlo bez rigoroznijih mera, Kon je optimista – kaže, poslali su Ani Brnabić predlog, pa očekuje da će ona da ga saopšti sutra (u subotu) i dodaje da “teško može da se desi” da Vlada ne prihvati nove mere.

Tačno, prema već utvrđenoj dinamici, može se očekivati da Vlada prihvati deo tajanstvenih mera tamo negde početkom decembra.

A, u nedelju će biti sahranjen patrijarh Irinej. Pre tri nedelje, kada je sahranjivan mitropolit Amfilohije, pokojni patrijarh je vršio službu u Podgorici. Bio je bez maske, kao i većina prisutnih – a bilo je prisutno više hiljada građana. Sigurno se neće dogoditi da se i u Beogradu – u kome je, kako kaže Kon, “katastrofalna situacija” – u nedelju ponovi sličan skup?

“Takav skup je epidemiološki neprihvatljiv u trenutnoj situaciji”, rekao je Kon večeras i dodao da je to nešto što “niko ne može da zabrani”.

Zbilja? U proglašenoj vanrednoj situaciji, u Beogradu kao leglu zaraze i sa zabranjenim svim skupovima sa više od pet (5) osoba, epidemiolog kaže da niko ne može da zabrani okupljanje više hiljada ljudi i izložen kovčeg preminulog od koronavirusa?  Samo se lepo ugasite.

Izvor: Nova.rs