ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Više od igre



Zoran Кesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Vakcinisanje je nekako dosadno. Neophodno je, naravno, ali dosadno dozlaboga. Dobiješ poziv, odeš na zakazanu lokaciju u zakazano vreme, jedva dođeš na red od ovih koji nisu dobili poziv, ali su došli na tvoju zakazanu lokaciju i u tvoje zakazano vreme, mediji izveštavaju koliko se vakcinisalo juče, kakvo je prolazno vreme za danas, koliko se očekuje vakcinisanih sutra, koliko je bilo nuspojava... sve u svemu, teška smaračina.

To je shvatio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pa je, kao jedan izuzetno zabavan i kompetitivan čovek, rešio da malo osveži celu priču, da je učini uzbudljivijom. Izašao je pre nekoliko dana i rekao da smo trenutno četvrti po stopi vakcinisanih u Evropi, a deveti u svetu. Bićemo drugi u Evropi i peti u svetu, isprojektovao je predsednik buduće rezultate na licu mesta.

I to se čekalo! `Ajde zdravlje, super je sve to, nije loše biti zdrav i živ, naravno, ali šta je to naspram činjenice da smo bolji od drugih, recimo od Hrvata? Ma i vakcinu ću da primim u to ime, daj pet komada! Šta, ne može pet? Dobro, daj jednu, al’ pojačaj malo, ako me razumeš, hehe. Samo da budemo bolji od Engleza, Amerikanaca, Albanaca, Hrvata, Mađara i Bugara! I svih ostalih!

Sve je, dakle, stvar motivacije. A zna se šta ljude najviše motiviše. Tako je, takmičenje, da budu bolji od drugih u nečemu. Кao što smo onomad bili bolji u neumiranju od skoro svih u regionu i Evropi, tako smo sada bolji i u vakcinisanju.

Ali zašto stati ovde? Zašto celu stvar ne podići i na viši nivo? Trebalo bi pokrenuti kladionicu. Da se kladimo ko će sutra biti na kom mestu po broju vakcinisanih. Pa onda pratimo ko je koliko vakcina nabavio u toku noći, da li je neko prešao iz tima Fajzer u tim Sinofarm, ko će koliko nuspojava prijaviti, mogućnosti su brojne. To bi moglo dodatno motivisati građane da se vakcinišu, jer ako uložiš pare na sebe, pa učinićeš sve što je u tvojoj moći da povećaš šanse za dobitak.

Staviš, recimo, ulog na okršaj Izrael - Srbija, iz keca u dvojku. Кvota je visoka, šanse za dobitak male, ali ne i nemoguće. I onda kreneš agitovanje po komšiluku, da se komšije pelcuju. Pa čak i ako ne dobiješ, već je i sama draž nadmetanja dovoljna satisfakcija.

Možda da se ode i korak dalje, pa da se građanima ponudi dodatna stimulacija, recimo besplatna vožnja zlatiborskom gondolom ukoliko se vakcinišu. Em povećavaš broj vakcinisanih, em bi za kratko vreme dobio i najposećeniju panoramsku gondolu na svetu. Dve muve jednim udarcem.

Na kraju, zašto ne organizovati i veliku nagradnu igru? Nazoveš je recimo „Uzmi vakcinalni karton i pobedi“ i onda ljudi šalju svoje vakcinalne kartone na RTS, gde će biti izvučeni dobitnici brojnih vrednih robnih nagrada. Pa da vidimo da li bi se onda ti Izraelci i Britanci šepurili na vrhu liste. Jeste, važno je učestvovati u ovom sportu. Ali je takođe važno i pobediti. Bar ako pitate predsednika. Uzdravlje!