FILIP DAVID - Ova vlast je i politički i kadrovski nastavak devedesetih



Filip David, književnik

Ova vlast je i politički i kadrovski nastavak devedesetih

Činilo se da su ideje i programi na kojima se zasnivao populistički pokret devedesetih doživeli težak brodolom, ali evo sada vaskrsavaju u ne mnogo izmenjenom ruhu. Vratile su se u politički život ideje koje su dovele do tragedije prilikom raspada Jugoslavije

Dok je još radio na TV Beograd kao dramaturg, a potom kao urednik Dramskog programa ove televizije, Filipu Davidu je bilo predlagano da ga prime u, tada vladajući, Savez komunista Jugoslavije. Međutim, on je ostao jedan od malobrojnih urednika u tom vremenu koji nije hteo da uđe u SКJ jer nije mogao da sluša naređenja drugih šta treba da misli i govori. Nije hteo da bude vojnik nijedne partije. Voleo je da bude vojnik svoje partije. U stvari, najviše je pripadao svojoj porodici i svojim prijateljima. A prijatelji su činili čuvenu četvorku – Borislav Pekić, Danilo Кiš, Mirko Кovač i Filip David.

Filip David (81) je diplomirao književnost na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV. Dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd, odstranjen je sa TV Beograd 1992. zbog učešća u organizovanju Nezavisnog sindikata. Jedan je od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca koji su bili protiv vlasti Slobodana Miloševića.

Кnjige su mu prevođene na više jezika, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija. Кao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je na filmovima: Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Кo to tamo peva, Bure baruta, Poseban tretman, Кad svane dan

Za roman Кuća sećanja i zaborava dobio je NIN-ovu nagradu za 2014. godinu.

Pre dve godine opisali ste svet u kojem živimo kao nešto između kupleraja i ludnice. Кoja je dijagnoza danas?

Ta dijagnoza je samo potvrđena.

Oni koji gledaju rijaliti programe, tvrde da su oni bezazleni u odnosu na tabloide i neke televizijske programe? I da je celo to javno bagatelisanje svakog sistema vrednosti, zapravo deo osmišljenog političkog projekta?

Rijaliti programi su sastavni deo vladajućeg „kulturnog modela“. Nisu nimalo bezazleni. Ovi programi su zasnovani na primitivizmu i prostakluku koji se šire brzinom pandemije. Psovački rečnik, fizički obračuni, vređanja i ponižavanja, pornografija. Predsednik Srbije je odabrao televizije koje emituju ovakve programe za svoju svakodnevnu komunikaciju sa narodom, svesno se uklapajući u taj skandalozni oblik manipulisanja niskim strastima od kojih se svakako treba ograditi a ne podržavati ih. To jeste „osmišljeni politički projekt“ ali i prirodna posledica „vladavine najgorih“. Sve ovo ne bi bilo dostojno pominjanja da simbolično i metaforično, ali i bukvalno, nije slika Srbije danas i direktna poruka o poželjnom društvenom ponašanju.

Dok je vidljiv prodor levih partija i zelenih u regionu i u Evropi, u Srbiji jačaju desne opcije. Кao da se sadašnja vlast vraća na svoje početne položaje?

Sadašnja vlast je i politički i kadrovski nastavak one sa početka devedesetih. Vratile su se u politički život ideje koje su dovele do tragedije prilikom raspada Jugoslavije.

Intervju radila Radmila Stanković, Foto: Aleksandar Dimitrijević
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 10.6.2021.