Najbolji Danilov drug bio veza Vučića i BelivukaProfesor Pravnog fakulteta u Beogradu, bivši potpredsednik FK Partizan i osnivač pokreta “Crno na belo”, Vladimir Vuletić kaže da, nakon iskaza Veljka Belivuka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku i da tužilaštvo mora da ga sasluša. On je istakao da je Belivuk potvrdio navode da mu je veza s predsednikom države bio Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, za kojeg kaže da je najbolji prijatelj sina lidera SNS, Danila Vučića.

Vuletić navodi da je i ranije znao za veze Belivuka i Vučića, ali da mu nije bilo poznato da je član Srpske napredne stranke.

“Ja sam znao da je Belivuk blizak Vučiću. On je meni 2018. godine rekao da bi poginuo za predsednika Srbije. Lako je proverljivo da li je neko član stranke. U tom pogledu, ne verujem da bi neko bio spreman da kaže da je član partije od 2011. godine, posebno ako imamo u vidu da je to period kad SNS još uvek nije bila na vlasti”, napominje on.

Vuletić je, komenatrišući Belivukov iskaz, istakao da je jedan detalj veoma važan.

“Na konferenciji za novinare 6. marta, novinarka KRIK-a je pitala Vučića šta misli o mojoj izjavi da je glavni čovek u navijačkoj grupi, posle smrti Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, zajedno s Belivukom, bio Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi. On je s Veljkom Belivukom radio jedno vreme, a posle je prešao da radi potpuno za Vučića. Predsednik je na to rekao da Vidojević nije bio ni izbliza toliko bitan na tribini, niti je uopšte mogao da kontroliše stvari o kojima sam ja govorio. Sad mi imamo situaciju u kojoj nam Belivuk direktno, imenom i prezimenom, saopštava da je Vidojević, inače najbolji prijatelj Danila Vučića, bio glavna veza s Aleksandrom Vučićem i navijačkom grupom Veljka Belivuka”, objašnjava Vuletić.

On dodaje da su te veze bile toliko bliske, da je Vidojević sebe promovisao kao “direktnu vezu sa šefom”.

“On je organizovao sastanke i zadatke koju je trebala da obavi ova skupina Veljka Belivuka. Reč o razbijanju i sprečavanju određenih demonstracija, zaustavljanju povika protiv Vučića na tribini. Na sve je to Belivuk pristao, a što je najvažnije – znamo ko je bio veza”, napominje Vuletić.

Vuletić dodaje da posle iskaza Belivuka, Vučić mora da podnese ostavku.

“On to mora da učini istog momenta. To je moje mišljenje. Ovo više nije pitanje da li mi imamo situaciju u kojoj neko druge ljude naziva ‘braćom Veljka Belivuka’, ‘pedofilma s Pravnog fakulteta’… Taj koji to izgovara zapravo krije jednu važnu stvar – da je generalni sekretar Vlade Republike Srbije, Novak Nedić, bio njegova veza s navijačkom grupom Veljka Belivuka. Nedić i Vidojević su ljudi koji su bili veza između Vučića i Belivuka”, naglašava Vuletić i dodaje da tužilaštvo mora da pozove šefa srpske države kako bi dao iskaz.

“Oni moraju pod hitno, u okviru istrage, da saslušaju Aleksandra Vučića. Ako postoji trunka kuraži i pravničkog digniteta kod tužioca koji vodi ovaj slučaj ili Republičkog javnog tužioca da se ne pogazi ovo malo pravne države što je preostalo, oni će to učiniti odmah”, poručuje Vuletić.

U transkriptu koji je preneo Krik, navodi se da je Belivuk bio na sastanku s Vučićem u privatnom stanu na Zvezdari. Kako stoji u tekstu, navodno je predsednikovo obezbeđenje čekalo ispred, dok je Vučić sam sa Belivukom i Miljkovićem razgovarao u stanu.

„Bile su razne teme tu i bilo je još par tih sastanaka. Još na prvom sastanku nam je rekao da će viđanje naše biti maksimalno smanjeno, koliko god može, da ne bismo ugrozili ni njega ni sebe zbog političke situacije”, stoji u izjavi Belivuka koju je KRIK preneo.

Vuletić kaže da je u pitanju stan o kojem se ranije govorilo kako ga je i on posećivao u više navrata.

“Istina je da sam ja tamo kad sam došao da im objasnim da je neophodno da se spreči skandiranje na utakmici Partizana protiv Viktorije Plzenj kako ne bismo bili izbačeni iz evropskih takmičenja. Tad smo tek dobili onaj čuveni spor protiv UEFA, ali smo ujedno dobili i veliko upozorenje Disciplinske komisije da ćemo biti u potpunosti izbačeni iz Evrope ako se bilo šta bude čulo na tribinama. Moj zadatak tada koji sam dobio od Upravnog odbora Partizana je bio da razgovaram s njim i da im objasnim šta ne sme da se pojavi na tribinama”, ističe Vuletić.

Početkom avgusta očekuje se da Tužilaštvo za organizovani kriminal podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, vođe huligansko-kriminalne grupe „Principi“ koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana, piše KRIK.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilovanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu.

Za ovu kriminalnu grupu karakteristično je i to da su godinama imali jake kontakte u državi – pre svega u policiji i politici, o čemu su KRIK i drugi mediji ranije pisali.

Novinari KRIK-a sada su došli do transkripta saslušanja Belivuka u tužilaštvu 5. jula, koje može da produbi ovu priču. On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac već „vođa navijača“ i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti. 

Izvor: Nova.rs