Šta je Lane Gutović govorio o aktuelnoj vlasti: Gori su nego ŠojićMilan Lane Gutović preminuo je u 76. godini posle duge i teške bolesti. Glumac je primljen na Vojnomedicinsku akademiju zbog respiratornih problema, stanje mu se u poslednja dva dana naglo pogoršalo i bio je priključen na respirator. U svojim mnogobrojnim intervjuima, a pogotovo tokom poslednjih nekoliko godina, gotovo je neprestano kritikovao aktuelnu vlast i ukazivao na kršenje zakona i ljudskih prava.

Milan Lane Gutović, legenda srpskog glumišta, u prvom intervjuu koji je dao za Nova.rs portal, istakao je da vidi određenu sličnost između svoje uloge Srećka Šojića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Što ja vidim sličnost nije toliko strašno koliko je strašno što su “nevaljalci” delove serije uporedili sa postupcima predsednika i našli ne samo sličnost nego identičnost. Još gore je što Šojić to bolje radi“, rekao je Gutović tada.

„Vlast je izgubila elastičnost, jer je projektovana kao carevina, ali je problem što carevinu treba upakovati u demokratiju. Pošto je demokratija puna nekih institucija, caristi sve to izbace da bi carevina mogla da se nekako uglavi. Napor je vidljiv i carevina se ugurava u tu demokratsku ljušturu, ali joj stalno ispada neki sramni deo – te Jovanjica, te Sava mala, te doktorati… a na svu tu muku i bruku satiričari, koji umesto da se učlane u stranku i okrenu glavu i pišu o „dramatičnim“ obrtima u Zadruzi ili o bogatom unutrašnjem životu neke „linijske lepotice“, oni se deru i ukazuju narodu; „Eno viri im piša… vidi ispalo im jaje.“ I pesma kaže za jaje „ne bi dugo, ispade i drugo“. To vređa vlast, ili preciznije, ne vređa ih to što rade. Ne vređa ih ni to što se nedela vide. Vređaju ih oni koji kada to vide ne umeju da ćute. U tome je „zločin“ satiričara, karikaturista i opozicije“, rekao je on.

Odgovorio je i na pitanje šta bi uradio kao budući predsednik Srbije.

„Kao uslov bi tražio usvajanje zakona o štampi. Za objavljenu lažnu vest novinar ide godinu dana u zatvor I gubi parvo da po odsluženju opet radi kao novinar. Urednik novine koja je objavila tu lažnu vest ide dve godine u zatvor, sa obavezom da se posle odslužene kazne vrati na mesto urednika istog lista“, rekao je preminuli glumac.

Izvor: Nova.rs