Vlasnik firme iz Mostara odveo sve svoje zaposlene na odmor u Alanju



Mostarac Senad Šantić odveo je sve zaposlene u svojoj firmi ZenDev na godišnji odmor u tursku Alanju. Reč je o biznismenu koji se iz Švedske pre nekoliko godina vratio u BiH da živi i pokrenuo svoju kompaniju, a danas ima više od 30 uposlenika, prenosi N1 Sarajevo.

“Pre nekoliko dana neko me pitao – zašto? Dobro pitanje, koje vas tera da razmišljate stilovima liderstva, o odnosu poslodavac-zaposleni, o menadžmentu, kapitalizmu protiv socijalizma i drugim pitanjima”, napisao je Šantić na Fejsbuku.

On i njegov kolega su uvek želeli da poprave kvalitet života u ovom delu sveta, a kada su shvatili da većina ljudi koji rade u njegovoj firmi nikada nisu leteli avionom, želeli su da urade nešto posebno za ljude koji su “uradili sve za njih”, navodi N1 Sarajevo.

“Ovo putovanje je bilo sjajno, siguran sam da će povezivanje između nas koje će se desiti na ovom putovanju pozitivno odraziti na nas i naš posao”, dodao je Šantić.

Zaključuje da su mnogi mišljenja da jedan poslodavac ne bi trebao da ima ovakav odnos sa svojim radnicima, ali poručuje: “Mi smo uvek stvari radili na svoj način.“

Senad Šantić je kao četvorogodišnjak sa porodicom izbegao u Švedsku. Nakon školovanja i završenih studija informatike životni put ga je odveo u SAD, gde je pokazao interesovanje za razvoj sopstvenog biznisa.

Po povratku u Švedsku Senad Šantić razvio je mobilnu aplikaciju za lokalne škole. Ipak, želja za domovinom i rodnim gradom, vratila ga je u Mostar, gde je pokrenuo informatičku konsultansku firmu.

“Svi te bledo pogledaju kad im kažeš da ćeš taj potez uraditi, ali video sam da je ogromna potreba za informatikom u Švedskoj i da bi mogli napraviti konsultansku firmu, pozvao sam kolegu Nikolu kojeg poznajem iz detinjstva i predložio sam mu da pokrenemo firmu na način da on ostane u Geteburgu i pronalazi klijente, a ja ću ovde nadgledati, pronalaziti prave ljude, itd”, ispričao je Senad Šantić za N1 Sarajevo još 2019. godine.

Sedamdeset odsto klijenata im je u Švedskoj, a a ostatak u Švajcarskoj, Norveškoj i Americi. Počeli su s troje radnika, a danas zapošljavaju više od 30 osoba.

Izvor: N1 Sarajevo, N1 Beograd