ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Čiji je FBI?



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Da li je FBI zaslužan za razbijanje kriminalne grupe Veljka Belivuka ili ne? Jedno pitanje koje bi u nekoj običnoj, dosadnoj zemlji bilo vrlo jednostavno i moglo bi se rešiti takođe jednostavnim „da“ ili „ne“, u Srbiji se pretvorilo, pogađate, u čistu politiku i ispitivanje koliko su činjenice relativne ili, u boljem slučaju, rastegljive.

A sve je počelo nekako bezazleno i naivno, kako to obično biva, optužbom jednog od dragih nam režimskih tabloida da je Nebojša Stefanović, u vreme dok je bio ministar, koristio istu aplikaciju za komuniciranje kao i Belivukova kriminalna grupa.

Iako znamo da je Nebojša iz Beograda vrlo lak na tužbama, redakciji NIN-a je to bar vrlo dobro poznato, na napade iz redova režimske štampe do sada ne da nije odgovarao tužbama, već nije odgovarao uopšte. No, ljubav je izgleda završena. Tvrdnje o korišćenju Skaj telefona bile su previše čak i za njega, pa je najavio tužbu protiv Srpskog telegrafa, a još i kaže da maltene najveći deo zasluga za razbijanje Belivukove grupe nose strane službe, konkretno američki FBI.

„Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka je započela u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova, a očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju”, izjavio je Stefanović.

I ovo bi u nekoj drugoj zemlji bila proverljiva informacija oko koje ne bi bilo mnogo dileme. Desilo se ili se nije desilo. E, pa, ako pitate aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića – nije se desilo. Dok je Vulin, krijući se iza MUP-a, saopštio da u evidenciji te institucije nema dokaza za ono što Nebojša priča, predsednik Srbije je rekao da je Stefanović pogrešio i da FBI ništa nije radio na tom slučaju, već da su Belivuku doakali isključivo domaći operativci. Ostalo je u vazduhu da visi jedno neizgovoreno „Кad kažem operativci, mislim ja. Ja sam najzaslužniji“, ali to se sada valjda već podrazumeva, ne mora ni da se priča.

Na kraju su ministar i predsednik najavili i da će podneti prijave protiv samih sebe ne bi li na sudu dokazali da nisu krivi ni za šta i da nisu sarađivali sa kriminalcima. „Uniziću sam sebe i ići ću i na poligraf!“, zavapio je najbolji student prava svih vremena, namerno ili slučajno zaboravljajući da sprava zvana poligraf nema apsolutno nikakvu težinu u dokaznom postupku. Naravno, u ovakvim situacijama je uvek dobro imati prijatelja koji je spreman da te prijavi. Bilo bi malo glupo da Vučić prijavljuje Vulina, a Vulin Vučića, pa ih je obojicu prijavio njihov stranački kolega Miloš Vučević.

I sada čekamo da vidimo ishod. Ili će predsednik i ministar biti osuđeni za saradnju sa kriminalcima ili će Miloš Vučević biti osuđen za lažno prijavljivanje. Da se malo našalimo.