ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Strane plaže i „srpski svet“



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Napadi na našeg predsednika se nastavljaju. Dok vi jedete krofne i srčete sladolede po neprijateljskim hrvatskim, crnogorskim, albanskim i još uvek koliko-toliko prijateljskim grčkim plažama, protiv predsednika se urotilo kuso i repato, ne bi li zaustavilo nezaustavljiv progres Srbije i zasnivanje „srpskog sveta“.

Možda ste, dok ispijate čaše te odvratne malvazije i pokušavate jezikom da isisate dagnje iz njihovih ljuštura, načuli da je u toku stvaranje „srpskog sveta“, ali niste baš sigurni šta je to? Objasnićemo vam. To vam je izum predsednika Aleksandra Vučića i ministra policije Aleksandra Vulina, koji podrazumeva objedinjavanje svih Srba gde god oni živeli. E, sad, pošto Srbi žive bukvalno po celom svetu, od Aljaske do Novog Zelanda i Japana, svet je, logično, već sada srpski, ali to treba objaviti i naterati, valjda, sve zemlje da priznaju da je svet - srpski. I naravno, naterati sve Srbe, gde god da žive, da budu deo „srpskog sveta“, mada ko to realno ne bi želeo i bez teranja?

Velike sile, naravno, ne mogu da dozvole da ceo svet bude „srpski svet“, a ne mogu da podnesu ni to što smo najbolji u svemu, pa su uz pomoć domaćih izdajnika pokrenuli ofanzivu na predsednika Srbije. Najpre su mu podmetnuli kriminalce iz klana Belivuka da mu pomažu u različitim prilikama, kao što je razbijanje protesta ili obezbeđivanje inauguracije. Potom su predsednikovom sinu Danilu više puta u kadar prilikom fotografisanja podmetali kriminalca Acu Rošavog kako bi ga povezali sa huliganskim podzemljem, a na kraju su naterali i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića da na sudu svedoče kako su tesno sarađivali sa najvišim državnim vrhom, koji ih je potom pustio niz vodu.

Sada, dok vi bahato jedete giros na Lefkadi, strane sile primorale su nezavisne medije da izveštavaju o stvarima koje nikako nisu u interesu predsednika Srbije, već u javnom interesu, a dobro znamo, kad se izveštava u javnom interesu - to nije ništa drugo nego izveštavanje protiv interesa predsednika Srbije.

Кoliko je stvar ozbiljna svedoči i to što je televizija Pink odlučila da u isto vreme u svoj studio smesti Vladimira Đukanovića, D. J. Vučićevića, Sarapu, Кrstića i Sašu Milovanovića, prenebregavajući sve preporuke o bezbednosti na radu zaposlenih i dozvoljenoj količini radioaktivnog zračenja koju gledaoci mogu da podnesu.

I ne samo to. Dok vi spokojno mezite mrski milogorski pršut i sočne ustaške masline, Aleksandra Vučića mora da brani njegov koalicioni partner sa krajnje desnice Aleksandar Đurđev. On je, naime, preko svoje nevladine organizacije, pokrenuo „Peticiju za odlučnu odbranu ugleda i institucije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od medijskog rata koji protiv njega vode političke i interesne grupe u zemlji i okruženju i medijima pod njihovom kontrolom“.

Zanemarićemo činjenicu da Đurđev baš mora da poradi na veštini davanja naslova bilo čemu, a zanemarićemo i to što je dosta čudno da nevladinu organizaciju ima neko ko je predsednik stranke (Srpska liga) i deo vlasti (izabran je za poslanika u Skupštini Vojvodine na listi PUPS-a), jer postoji nešto mnogo bizarnije – imena potpisnika.

Tu je pola SNS-a, zatim viđeniji socijalisti, ministri i generalno oni od kojih se očekuje da odlučno brane ugled institucije Vučić. Tu su, zatim, oni koji verovatno pojma nemaju šta su potpisali (rijaliti zvezda Кija Кockar, influenserka Ruža Rupić), pa oni koji vrlo dobro znaju šta su potpisali (Aca Lukas), ali i oni koji ništa nisu potpisali (Vanja Bulić, Milovan Drecun), ali su se ipak našli na spisku.

Svega ovoga, naravno, ne bi bilo da ste svi vi skorojevići letovali u Srbiji, jer biste mogli da reagujete i da odbranite predsednika kad je potrebno. Ovako, spao je na Đurđeva, Vučićevića i ostale krstiće. A vi se brčkajte i pijte malvaziju. Predsednik vam je to obezbedio.