Brojni svetski mediji izveštavaju o blokadi puteva i mostova u SrbijiU Srbiji se dogodio okršaj između policije i antivladinih demonstranata koji su blokirali puteve i mostove u toj zemlji u znak protesta protiv novih zakona za koje navode da idu u prilog interesima stranih investitora koji uništavaju životnu sredinu, prenosi američka novinska agencija Associated Press (AP). Brojni svetski mediji, kao što su Washington post, Houston Chronicle, France 24, Nation world takođe su izveštavali o protestima u Srbiji.

Agencija piše da su se aktivisti i građani okupili u više srpskih gradova blokirajući sat vremena glavne mostove i puteve, a organizatori su to nazvali štrajkom upozorenja.

Demonstranti su tokom blokade duvali u zviždaljke i skandirali „Ne damo Srbiju“. Dugačke kolone automobila i drugih vozila formirale su se na nekoliko lokacija dok su demonstranti propuštali samo vozila hitne pomoći.

Najavili su još protesta ukoliko ne budu povučeni zakoni o eksproprijaciji i o referendumu.

Kordoni policije sprečili su građane da dođu do mostova, što je dovelo do koškanja, a policijski helikopteri su sve vreme preletali okupljene.

Demonstranti su ipak uspeli da blokiraju glavni most u Beogradu i još drugih delova autoputa i sporednih puteva, navodi AP.

Organizatori su saopštili da je nekoliko ljudi privedeno, a policija je ranije upozorila da su blokade mostova nelegalne.

AP piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koga karakteriše kao autokratu, najavio referendum o poslovanju Rio Tinta.

Stručnjaci upozoravaju da bi planirani rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji uništio poljoprivredno zemljište i zagadio vode.

Associated Press (AP) navodi da je Srbija zemlja kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali da je do sada malo toga postignuto na poboljšanju ekološke situacije.

Washington post piše, pozivajući se na agenciju AP, da su u Srbiji izbili sukobi između polisije i demonstranata koji su blokirali puteve i mostove u znak protesta protiv novih zakona koji idu u prilog interesima stranih investitora koji uništavaju životnu sredinu.

Houston Chronicle navodi da su ekološki aktivisti su besni jer je usvajanjem dva zakona spušten cenzus za referendum i dozvoljena brza eksproprijacija privatne imovine ako se smatra da je to u javnom interesu. Aktivisti tvrde da će to otvoriti put stranim kompanijama da zaobiđu nezadovoljstvo naroda zbog projekata kao što je ponuda kompanije Rio Tinto da pokrene rudnik litijuma u ​​zapadnoj Srbiji. Srpske vlasti su odbacile optužbe, rekavši da su novi zakoni potrebni zbog infrastrukturnih projekata.

France 24 takođe piše o protestima u Srbiji, navodeći reči 31-godišnjeg mladića.

„Ovde sam jer ne želim da raspordaju zemlju mojih predaka. Srbija nije na prodaju“, rekao je on za AFP.

Nation world navodi da se posle decenija zanemarivanja, Srbija suočila sa velikim ekološkim problemima, kao što su zagađenje vazduha i vode, kao i lošim upravljanjem otpada.

Izvor: Beta/AP, N1 Beograd