DRAŽA PETROVIĆ - Umetničko skliznuće Darije K.Draža Petrović, kolumna za portal N1

Darija Kisić Tepavčević, ako vas baš interesuje, rođena je 1975. godine u Sarajevu, i kako pišu neki njeni biografi iz uglednog Informera i još uglednijeg Aloa, sarajevska Olimpijada 1984. probudila je kod nje ljubav prema umetničkom klizanju.

Ali je, tu nema sumnje, sarajevska Olimpijada probudila i Darijinu ljubav prema svim osobama koje imaju nadimak Vučko.

Maskota sarajevske Olimpijade bio je simpatični mali vuk, Vučko, i kako je tih godina tvrdio Međunarodni olimpijski komitet, maskota je pomogla da se promene predrasude prema vuku kao zastrašujućoj i krvožednoj životinji.

Na kraju se, 37 godina posle Olimpijade u Sarajevu, Darija učlanila u Srpsku naprednu stranku, čija je glavna maskota takođe jedan tip od milošte zvan Vučko, koji već decenijama pokušava da razbije predrasude o sebi samom kao zastrašujućem i krvožednom radikalu, ali što više to pokušava, deluje sve više zastrašajuće.

Maskota SNS, pak, sa Olimpijadama nema nikakve veze, osim što je lično ubeđen da stanuje na Olimpu, dve ulice pored Zevsa. I posebno se trudi da ga svi ljudi, čak i oni koji ne veruju mnogo u grčku mitologiju, dožive kao žitelja Olimpa.

Umetničko klizanje nije nešto popularno u Srpskoj naprednoj stranci, ali partija pomaže svim svojim članovima da makar malo skliznu, najviše moralno, jer umetničko sklizavanje kakvo su doživeli mnogobrojni primerci naprednjaka, jeste jedna vrsta obaveze da bi glavnoj maskoti pokazao kolko nisko možeš da padneš, kako bi on ostao gore, jer je najvažnije da on ne padne, pošto – kako kažu naprednjaci u trenucima panike – ako on sklizne ili padne, odosmo svi u tri lepe Darije Kisić Tepavčević.

U umetničkom klizanju, recimo, možeš da padneš samim tim što je teren klizav pa se sapleteš prilikom izvođenja piruete, dvostrukog aksla, te neke slične figure, dok je umetničko sklizavanje partijski zadatak svakog časnog naprednjaka, i oni se takmiče ko će da sklizne najviše, jer što više sklizneš to će maskota više da te ceni.

Umetničko sklizavanje je tesno vezano sa umetničkim ulizivanjem, disciplinom koja u stvari prethodi umetničkom sklizavanju. Umetničko ulizivanje je u Srpskoj naprednoj stranci dovedeno do savršenstva, i najbolje je da odmah po učlanjenju počneš sa razvojem te discipline, takoreći samodiscipline, kako bi što pre prestigao ostale, jerbo je konkurencija oštra, pa bi svi da se što pre umetnički uližu, i samim tim – da umetnički skliznu najniže, kako bi u naprednjačkoj hijerarhiji išli ka naviše.

Umetničko skliznuće Darije K. tako je počelo odmah pošto se potpisala na pristupnucu SNS, te je kao naš poznati hepidemiolog napisala javno pismo Goranu Markoviću dostojno svih dostignuća hepidemiologije, nauke o zaraznom vokabularu TV Hepi i TV Pink.

A zašto je obavila to umetničko skliznuće sa svim elementima umetničkog ulizivanja? Evo njenog odgovora iz Hit Tvita: “Ja sam reagovala kao građanin ove zemlje. Zašto bi neko stavljao metu na čelo predsednika i kako nekome mogu da smetaju kilometri izgrađenih puteva, nove fabrike…” – istakla je Darija kao primer da umetničko ulizivanje maskoti, može biti kilometarsko, kao prosečan izgrađeni put. Idemo dalje: “Neosporno je da je Marković veliki i priznat režiser, ali on govori krvavim rečima i poziva na rumunski scenario” – rekla je Darija, koja je u svojoj 45. godini postala eskpertkinja za dramaturgiju.

Prvo je građanima kao član Kriznog štaba slala dramatične poruke o dolasku italijanskog scenarija, te je ekpresno prešla na rumunski scenario, najomiljeniji scenario za napredne teoretičare zavere. U SNS se naime veruje da je rumunski scenario bio ovakav: godinama su diktatoru Rumunije crtali metu na čelu po raznim likovnim kolonijama, crtali, crtali, a onda su ga jednog dana upucali pucajući posred čeone mete.

Stvar je zapravo bila malko drugačija: u Rumuniji niko nije mogao da crta mete na čelu Čaušeskua, je em što nisi zao kako da mu priđeš, em nisi mogao to da učiniš ni po slobodnim medijima kojih nije ni bilo, nego je narodu jednog dana pala klapna, pa je sve obavio bez bilo kakve mete, takoreći spontano. Ona u stvari ne shvata da je narod najopasniji ako ni ne zna gde je meta, nego mu to dođe samo od sebe kada se svima skupi preko glave umetničkog ulizivanja i umetničkog skliznuća.

Da nije bilo pandemije korone, Darija K.T. bila bi samo neka anonimna doktorka koja je medicinu završila sa prosekom 9,6, mada je taj podatak iz njene biografije možda bila ocena sudijskog žirija umetničkog klizanja, pa će svakako za obračun sa Goranom Markovićem u disciplinama umetničko skliznuće i umetničko ulizivanje, dobiti ocenu 10,00.

Iako joj nekada davno nije uspelo da postane prvakinja sveta u umetničkom klizanju, ne treba da brine – lako će postati prvakinja polusveta u srodnim disciplinama – umetničko ulizivanje i umetničko skliznuće. Polusvet je već oduševljen, a maskota polusveta, Vučko, ne krije ushićenje novom članicom, koja polako ruši rekorde…

A bolje je rušiti rekorde nego rušiti predsednika.