Nikezić: TENT prestao da radi jer je nestalo mazuta, Marković kaže – viša sila



Predsednik Odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kaže da je za trenutni kolaps energetskog sistema Srbije, posle intenzivnih snežnih padavina u nedelju, odgovorna jako loša priprema EPS-a za zimsku sezonu, "sve akumulacije su prazne, deponija uglja ispred TENT-a je prazna, nisu obavljeni potrebni remonti, i sve je to dovelo do situacije da se TENT ugasi, a to se desilo jer smo imali nekvalitetan ugalj već duži vremenski period, to je praktično blato i mulj i nema kalorijsku vrednost, zaliva se mazutom da bi se podigla kalorijska vrednost i onda se to loži, što je katastrofalno kada se radi o zagađenju". On dodaje da ne mogu vremenske prilike biti razlog za prestanak rada svih blokova u TENT-u, što se desilo u noći između subote i nedelje, jer "termoelektrana radi i kada je kiša i kada je sneg, prestala je da radi zato što je nestalo mazuta". Energetski stručnjak Dilojt Srbija Željko Marković navodi, pak, da je do kvarenja elektroenergetske mreže došlo zbog više sile, odnosno sneg je bio izuzetno mokar pa je obarao drveće, te je došlo i do oštećenja na nekim delovima elektroenergetske mreže. Međutim, priznaje da su u nekim delovima kvarovi bili i posledica neodržavanja mreže ili njene zastarelosti.

„Došlo je do iskakanje svih blokova u Termoelektrani Nikola Tesla, došli smo u situaciju da u gradu u kojem se nalazi najveća termoelektrana na Balkanu ljudi nemaju dva dana struju, vodu, grejanje“, ukazuje Nikezić u Novom danu na TV N1.

Marković navodi da Srbija ima problema u proizvodnji električne energije u termo sektoru, odnosno da trećinu struje uvozi, jer jednostavno to ne može da proizvede.

„Nama je 70 odsto kapaciteta proizvodnje struje na ugalj, imali smo prethodnih nekoliko dana proizvodnju iz uglja samo 25 odsto. U nedelju smo imali uvoz struje od pet miliona evra, juče 11 miliona, danas 12 miliona evra. Za samo tri dana uvezli smo struju za 28 miliona evra. To je vrednost izgradnje pet-šest škola ili jedne kovid bolnice. Zbog neodgovornog i nestručnog vođenja mi smo od septembra uvezli struje za 250 miliona evra, i to u periodu kada je cena povoljna da se struja izvozi i stvara neka akumulacija za zimsku sezonu, i do marta se planira da se uveze još 250 miliona evra, dakle 500 miliona evra. Došli smo u situaciju da se najveći proizvođač struje na Balkanu nalazi pred bankrotom u trenutku kada imamo najveće cene struje u istoriji na svetskiom tržištu, umesto da ostvarujemo ekstra profit, umesto da smo zaradili 250 miliona evra, mi smo to izgubili, i još ćemo toliko do marta. EPS te gubitke ne može finansijski da izdrži“, ističe Nikezić.

Marković pojašnjava da je cena struje cele ove godine bila povoljna na svetskom tržištu. Dodaje da je od 50-60 evra po megavat satu u januaru, došla do današnjih 220 evra po megavat satu, kada se radi o godišnjim isporukama za sledeću godinu. Kada se radi o isporukama struje za sutradan, tu je cena 315-320 evra po megavat satu.

„Izuzetno su visoke cene i to je posledica globalne energetske krize“, navodi on.

Nikezić ukazuje da mi kupujemo struju za 313 evra po megavat satu, a prodajemo za 50 evra – „vidite koliko EPS na dnevnom nivou gubi zbog ovakve neodgovorne politike“.

„Kad znate da imate problem, vi nabavite struju unapred kada su cene povoljnije“, dodaje Nikezić.

Na pitanje zašto nema uglja, on kaže da u Kolubari trenutno nema kvalitetnog uglja, jer nisu poštovane procedure za njegovo vađenje.

„Ono što se danas kopa u Kolubari nije kvalitetan ugalj koji može da se koristi u TENT-u“, i podseća da u jednom trenutku, u noći između subote i nedelje, nije radio nijedan blok u termoelektrani, što se do sada desilo samo dva puta – kada je bilo bombardovanje 1999. i kada je kop bio poplavljen 2014. godine.

Nikezić: Potpuno urušavanje energetskog sistema

„TENT nije u stanju ni da radi sa više od 60 odsto kapaciteta, baš zbog nedostatka uglja. Mi imamo potpuno urušavanje energetskog sistema. Samo u ovoj godini EPS će da poveća kreditno zaduženje za 300 miliona evra. Došli smo do toga da jedna od najuspešnijih firmi nekada sada pravi gubitke. Ukupne obaveze EPS-a su tri milijarde evra i država je primorana da ga subvencioniše“, navodi Nikezić.

A na pitanje da li su u takvoj situaciji moguće i restrikcije struje, Marković ukazuje da ukoliko budemo dugo izloženi nedostatku uglja i nemamo novca, onda se pribegava restrikcijama.

„I one koštaju, dolazi do naprezanja opreme, pa se mora investirati u njene elemente. Niko to ne želi, to se radi samo kad je neophodno“, kaže Marković.

„Nadam se da neće doći do restrikcija, ali to će dovesti EPS u jako loš finansijski položaj, jedina nam je mogućnost da uvozimo struju, a to radimo kada je cena struje istorijski najveća i to će dodatno finansijski urušiti EPS“, poručio je Nikezić.

A na to na kome je odgovornost za ovakvu situaciju, Nikezić ističe na „celom lancu odlučivanja u energetskom sistemu, odgovoran je i direktor EPS (Milorad Grčić) zbog loših priprema za sezonu, za nestručne ljude koje je postavio na rukovodeća mesta, odgovorna je i ministarka (Zorana Mihajlović) jer nije vodila računa o stabilnom snabdevanju, kao i sam vrh države koji se do pre tri dana hvalio da ima dovoljno energenata i da sve funkcioniše odlično“.

Marković nije želeo da govori o odgovornosti, dodajući da ne sumnja da će „ministarka ispitati sve okolnosti koje su dovele do ispadanja TENT-a i onda će se utvrditi čija je odgovornost“.

„Mesta u neposrednoj blizini TENT-a nemaju struju. Mi ćemo ponovo mazutom zalivati blato i ložiti to, i dobijamo još veće zagađenje nego što je bilo. TENT je jedan od najvećih zagađivača u Evropi i sada se situacija dodatno pogoršava“, upozorava Nikezić.

Izvor: N1 Beograd