Piše Milenko Vasović: Ne glasaj za Beograd na vodi



Milenko Vasović, kolumna za portal Nova.rs

Malo, malo pa me neko pita šta nije u redu sa BNV i zašto su mnogi Beograđani protiv tog projekta.

I juče sam objašnjavao pažljivom slušaocu, a izgleda da to treba ponavljati, naročito pred izbore:

*Građanine Srbije, od gradnje BNV ti nemaš nikakve koristi. Tvojim parama, na tvojim parcelama privatnici grade solitere u srcu Beograda i prodaju najskuplje stanove na Balkanu.

*Na teritoriji BNV ne važe srpski zakoni. To je posebnim zakonom zaštićeno područje, raj za izvlačenje novca poreskih obveznika, bez mogućnosti ikakve kontrole. BNV ima status eksteritorijalnosti.

*Onaj kome BNV ne plati ugovorne obaveze, nema kome u Srbiji da tuži investitora.

*BNV trenutno duguje gradu Beogradu 100 miliona evra.

*Za smrt dvojice radnika (2018.) na gradilištu BNV niko nije odgovoran, niti je optužen. Čak ni Inspekcija rada nije izdala saopštenje o nesreći.

*U BNV Srbija je uložila 177 hektara najskupljeg građevinskog zemljišta. Da je prodato na licitaciji, grad Beograd, odnosno država, naplatili bi oko dve milijarde evra.

*U zajedničkoj firmi Srbija je manjinski vlasnik (32 odsto) iako su arapski partneri uložili samo 150 miliona evra.

*Za sedam godina prodato je 3.000 stanova, po ceni od 2.800 do 8.500 evra. U državnu kasu od toga nije uplaćen nijedan jedini evro.

*Zbog BNV glavni grad nema železničku stanicu, stara je raseljena, nova nije izgrađena.

*Iz istog razloga Beograd nema ni autobusku stanicu.

*Gradnja BNV je započeta kriminalnom akcijom rušenja legalnih i privremenih objekata u Savamali, noću, posle izbora 24. aprila 2016. „Čišćenje“ su odradili kriminalci koje je angažovala gradska i republička vlast.

*Noćni čuvar koji se opirao je vezan, maltretiran i nešto kasnije je umro.

*Počinjena su teška krivična dela, a sve kriminalce je zaštitio Aleksandar Vučić izjavom da bi i on isto uradio samo bi rušio danju. Kriminal nije dozvoljen ni danju ni noću, a tužilaštvo gospođe Zagorke Dolovac je ćutalo, ćuti i ćutaće.

*Da bi se javnosti zamazale oči, odgovornost za rušenje preuzeo je na sebe policajac Goran Stamenković za kontrauslugu - da mu vlast legalizuje nelegalno podignutu stambenu zgradu.

*Štetan ugovor po Srbiju sa arapskom kompanijoim „Igl hils“ je potpisala potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Premijer Aleksandar Vučić je taj dan proveo na VMA. Čovek koji ima maniju potpisivanja ugovora, otvaranja fabrika i polaganja kamenja u temelje baš tad se naprasno razboleo.

*Za potrebe BNV od vranjanskog „Simpa“ uzet je, pa porušen prodajni salon veličine 3.431 kvadrat i 863 kvadrata magacinskog prostora. Hotel „Bristol“ i „Geozavod“, Pošta broj šest... dati su besplatno na korišćenje BNV.

*Da bi se BNV širio, država je novcem njenih građana otkupila plac i poslovnu zgradu „Eurosalona“ za 16,25 miliona evra i poklonila je „arapskim prijateljima“.

*Zbog BNV vlast planira da ukloni Savski most i podigne drugi, veći, sve o trošku građana.

*Taj privatni projekat koji finansira država Srbija jedini je razlog što trasa prve linije beogradskog metroa započinje u nedođiji, na livadi u Makišu.

*Svi koji činjenjem i nečinjenjem podržavaju Beograd na vodi štite krivična dela i pljačku države.

Misli o svom novcu, ne glasaj za BNV!