Vladeta Janković: Vlast učinila sve da omete kampanju u Beogradu, izgubili bi mnogo



Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije", prof. dr Vladeta Janković kaže za N1 da je u protekle tri nedelje razgovarao sa građanima u skoro svim beogradskim opštinama, da su njihovi problemi različiti, ali da su zagađenje i saobraćaj osnovni. Janković kaže i da je bilo opstrukcija sa obezbeđivanjem prostora za skupove, pa će zbog toga i sutrašnji završni skup biti održan na otvorenom. "Iskoristite šansu koja vam se pruža. Dobili ste ključ od tamnice u kojoj se nalazite 10 godina, pa otključajte ta vrata, izađite, udahnite vazduh, neka vas sunce obasja", poručio je Janković u pozivu Beograđanima da izađu u nedelju na birališta.

Polako ulazimo u samu završnicu predizborne kampanje. Stranke pojačavaju svoje aktivnosti, a čini se da polako počinju i da rastu tenzije kako se bliži 3. april. Dokaz za to je i nedavni incident u Boleču, kada su aktivisti SNS-a napali aktiviste koalicije Ujedinjena Srbija. Zbog rata u Ukrajini beogradski izbori postali su gotovo nevidljivi u kampanji, iako se veruje da će vlast i opozicija tu najviše lomiti koplja. Ostalo je još tri dana do predizborne tišine…

„Za mene vrlo ispunjena tri dana, mislim i za svakog učesnika na izborima. Više neću putovati po gradskim opštinama gde sam držao tribine protekle tri nedelje. Ne mogu da kažem da sam obišao sve opštine, imali smo probleme sa prostorom, sistematski su nas ometali da dobijemo sale opština, u nekoliko mahova smo po restoranima držali skupove. I na njima je bilo 100, 200 ljudi, uvek se stajalo, atmosfera je bila odlična, ja sam time zadovoljan. Ali su nas ometali“, kazao je Janković.

I objašnjava da su se lokalne vlasti u opštinama od kojih je tražen prostor „pravile mrtve“.

"Kad kažem sabotaža, to ne znači da nas odbiju, nego se prave mrtvi, ne odgovaraju. Ja to shvatam kao odbijanje, kako drugačije da shvatim. Čak ni za završni skup sutra, mislim da nismo mogli da dobijemo ni Kombank dvoranu, ni Dom omladine. Izgleda da ćemo držati na otvorenom taj skup. Kiša nas neće sprečiti", rekao je.

Janković na pitanje koji su problemi građana i šta je čuo prilikom gostovanja po beogradskim opštinama, kaže da su osnovni problemi - zagađenje i saobraćaj.

"Problemi se razlikuju od opštine do opštine. Sad sam uvideo koliko su problemi različiti za građane različitih opština. Oni svi imaju vrlo određene probleme. Pa u Lazarevcu, recimo, nemaju vodu posle 23 h, u Jajincima nemaju zabavište, u Rakovici se muče sa divljim deponijama. Ali generalno govoreći, ono što smo na početku kampanje govorili, potvrdilo se, a to je da su problemi veliki. Na prvom mestu je zagađenost, ne mislim samo na zagađenost vazduha, nego i vode i tla. Druga stvar je saobraćaj. I to su osnovni problemi, tek onda bi došlo sve ono što mi pominjemo u predizbornim nastupima, kao što je, na primer, vraćanje železničke stanice na staro mesto", izjavio je Janković.

Ali, i naglašava - tačne prioritete će utvrditi kada budu videli čime raspolažu.

"Tačne prioritete ćemo ustanoviti čim budemo videli čime raspolažemo. Ja insistiram na jednoj visoko stručnoj komisiji, poštenih ljudi, koji će imati i petlju, a koji bi ispitali stanje u gradskoj blagajni, da vidimo čime raspolažemo. A jedan od prvih koraka koje ćemo da uradimo je da osnujemo antikorupcijsku komisiju na nivou grada, i to ne bi bila velika komisija, možda pet ljudi, na čelu sa profesorom Čedom Čupićem, da se taj čvor korupcije u glavnom gradu koji truje život, da se razreši koliko god je moguće", kaže.

Kako je dodao, on te ljude u polušali zove - Nesalomivi.

"Oni moraju da dirnu u te probleme koje svi mi vidimo, ali je teško prodreti u njih... To je pre svega, manipulisanje gradskim zemljištem, tu se krije ogroman novac, i tu se prirodno krije, to je sve povezano ne samo sa korupcijom, nego i sa kriminalom. Kad krenete tokove novca da pratite, vi ste zaista zašli u zmijsko leglo. Prema tome, tu 'Nesalomivi' moraju biti i fizički hrabri ljudi, moraju imati obezbeđenje da bi mogli da rade kako valja", naglasio je Janković.

Na pitanje o gostovanju na televizijama sa nacionalnom frenkvencijom, kaže da je bio na RTS-u.

"U emisiji 'Oko' i to je to. Sutra bi u Beogradskoj hronici trebalo da nastupim, i to je sve. Ja sam ogorčen kada je u pitanju RTS, da oni podležu pritiscima i da na ovaj način sabotiraju sve opozicione faktore. Tamo je Bujošević, Nenad Lj. Stefanović, ja znam te ljude od ranije, to su bili sjajni ljudi, šta se dešava sada s njima... pazite, oni krše zakone, to je ozbiljna stvar", rekao je Janković

Na RTS su gostovali Marinika Tepić, Dragan Đilas i Zdravko Ponoš.

"Tačno, ali kad? To je već kasno. Za sve to vreme vas bombarduje Vučić, imate vesti o njegovim aktivnostima, i sad nedelju dana pred izbore, ta se vrata odšktrinu. To je toliko... Bogu hvala da su Ponoš i Marinika dobili priliku da se obrate čitavoj Srbiji", rekao je kandidat za gradonačelnika Beograda.

Na konstataciju voditeljke da su drugi kandidati za gradonačelnike gostovali na televizijama, Janković kaže da ne shvata lično.

"Ne bih to shvatio lično, ali pokazuje koliko je vlastima Beograd važan, osećaju da su tu najugroženiji, istraživanja pokazuju da je tu razlika sasvim mala. I onda čine sve što mogu da se beogradska kampanja omete. Jer, ako bi naprednjaci izgubili Beograd, oni bi bili ozbiljno ugroženi", navodi Janković.

O tome šta bi to izgubili, kaže: "Gube 42 posto privrednog potencijala Srbije".

"Oni svoje nosioce vlasti, to je ta jedna grupa partokrata, njihov biznis, ti mračni poslovi, to je sve u Beogradu, to je za njih izvor prihoda i uticaja", dodaje.

Podele, strahovi i tenzije

O nedavnom incidentu na pijaci u Boleču, Janković kaže da takve slike zabrinjavaju.

"To ne samo da zabrinjava, to plaši. Delom je to namerno proizvedeno od režima", tvrdi Janković.

Prema njegovim rečima, najgora posledica "od svih groznih posledica naprednjačke vlasti" je podela ljudi.

"Oni su uspeli da podele ljude, ona je tinjala, i sad kako se izbori približavaju, ona postaje akutna. Vi imate, to se prosto oseti gotovo fizički, kako ta atmosfera raste, i to sad povremeno eksplodira, kao ovo u Boleču. I to je bilo strašno gledati, posebno je bilo strašno zbog tih plavih prsluka, zbog tih uniformi. To je neizbežna asocijacija na ono što su u Nemačkoj radili tridesetih godina prošlog veka, oni su samo imali braon košulje, oni su bili ti koji su tukli ljude, razbijali radnje", ocenjuje Janković.

Janković ostavlja mogućnost i za proteste ukoliko se desi krađa glasova na izborima.

"Nastojim da budem potpuno objektivan i strog, verujte mi da za ovih neko nedelja, preko svih očekivanja, u Beogradu susrećem ljude koji mi zahvaljuju što sam im probudio nadu. Mladi ljudi i njihovi osmesi me obasjaju kao sunce. Na tome zasnivam svoj optimizam i osećaj nade kod ljudi... Obaveza je nas koji smo vodili ovu borbu da branimo sve ako pokušaju da nam ukradu. I tu ne bi smelo biti popuštanja, ja znam da sa naprednjacima i njihovim hipotekama i računima koje su napravili, šale neće biti. Pošteno je da to svi znaju. Ali isto tako, ako ne budemo bili spremni da odbranimo poštenu pobedu, onda i ne zaslužujemo da je izvojujemo", naglašava.

Janković na kraju poručuje:

"Iskoristite šansu koja vam se pruža. Dobili ste ključ od tamnice u kojoj se nalazite 10 godina, pa otključajte ta vrata, izađite, udahnite vazduh, neka vas Sunce obasja. To je moja poruka i najiskrenija želja i ohrabrenje".

Izvor: N1 Beograd