Bidermajer u niskom letu



Nadežda Milenković, tekst za Peščanik.net, 18.4.2022.

Političke partije, za razliku od familije, možeš da biraš. Ali njih, baš kao ni pravu familiju – ne možeš da menjaš. Samo one mogu da menjaju sebe, sviđalo se to nama ili ne. Glasaš za radikale, dobiješ naprednjake. I obratno. Glasaš za demokrate, dobiješ svu silu partijskih varijacija na zadatu temu. Glasaš za koaliciju, dobiješ svaku stranku obaška i pre nego što su glasovi izbrojani.

Jedino je glasanje na predsedničkim izborima izvesno. Kako god da glasaš, dobiješ istog čoveka. I koliko god da glasaš – na ponovljenim izborima će od četiri biračka mesta posmatračka misija na dva utvrditi kupovinu glasova. Jer je greota da se bace na neke slabije plasirane.

No, ne brinite. I posle izbora stanje je redovno. Republički poslanici raspušteni kakvi su i bili od početka; beogradskih odbornika nema, ima samo zamenika gradonačelnika kao što ga je sve vreme i bilo; vlada je u tehničkom mandatu, kao što je od početka i bila, dok tehnički, kao što je uvek i činio, zemljom vlada predsednik Srbije.

I šta radi taj tehnički sve i svja u Srbiji? Pa isto što i pre izbora. Samo priča. Priča sa ambasadorom Rusije bez kamera, priča sa kamerama bez potpitanja, priča sa predsednicima susednih zemalja bez njihovog prisustva. Priča bajke, priča basne, priča bez pokrića. Priča pre izbora jedno (puna skladišta, prepuni ambari!) a onda priča nešto sasvim drugo (u pomoć, opljačkani smo!). Priča o sebi neumesno, priča o Rusiji neutešno, o Evropskoj uniji neizvesno.

Priča i blamira, malo Srbiju, više sebe, a ponajviše dve koalicije koje su na izborima osvojile drugo i treće mesto. Vođu jedne koalicije – svog dugogodišnjeg partnera, do sada nepotrebnog za parlamentarnu većinu a sada potrebnog ali nepodobnog – blamira tako što sa njim neće da razgovara (odbijao mu telefonske pozive). Vođu druge koalicije – svog dugogodišnjeg javnog neprijatelja – blamira tako što hoće da razgovara sa njim (prihvatio televizijski poziv).

Ako mislite da se ponaša detinjasto, nemojte tako, vređate decu. Ali ću se u jednom složiti sa vama. Ne znam kako se u glavi nekoga, ko neće ni da doručkuje dok ne sazna šta bi fokus grupe volele da on jede za Instagram, zove ta igra koju igra sa svojim najboljim neprijateljima ali meni najviše liči na onu „Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe“. Ako budeš slep, otpašće ti rep. A i rejting za nadolazeće izbore.