Zvezde ispod tezgePero Jovović, kolumna za portal Nova.rs

U poslednjih deset godina, koliko je trenutno vladajuća stranka na vlasti, neuobičajno je glasna direktna ili indirektna podrška koju pruža jedan deo javnog, kulturnog i estradnog miljea jednoj partiji, odnosno njenom predsedniku. SNS pokušava da kompenzuje manjak podrške intelektualne i građanske elite tako što okuplja folkere, glumce i reditelje, uključujući i one za koje se može reći da su podržavali i prethodnu vlast, ali spletom okolnosti su morali da se preorijentišu.

SNS nije stranka zasnovana na ideologiji i vrednostima, tako da mi je teško da verujem da podrška dolazi iz tih razloga – pogotovo ukoliko u obzir uzmemo to da je, na primer, Karleuša koja sada uonakolo paradira sa Vesićem i glasno hvali Vučića, osvedočenog homofoba, nekada bila uz Čedomira Jovanovića i zalagala se za prava LGBT građana.

Iz kojih razloga se popularne figure iz sveta muzike, filma, pozorišta ili rijalitija odlučuju za hvalospev vođi, a da pritom najpogrdnije reči upućuju njegovim kritičarima, to je samo njima poznato – ali jedan od predsudnih razloga je verovatno pristup mainstream medijima i njegovo veličanstvo – novac. Što se njihove navodne apolitičnosti tiče, ona je lažna, a koristi se kao sredstvo ublažavanja negativnog stava građana koji imaju prema politici, političarima i politički obojenim osobama. Verujem da dobar deo podrške dolazi iz ličnog koristoljublja koje nezavisni mediji otkrivaju s vremena na vreme, pa tako Lazar Ristovski dobija neuobičajne sume novca za svoje filmove, Branka Kockicu plaća Pošta Srbije, a Aca Lukas peva na svim trgovima o trošku države, a onda, po njegovim rečima, za SNS peva besplatno. Isto je sa Karleušom, Cecom, pa čak i sa Harisom Džinovićem kojeg smo nedavno imali prilike da gledamo na televiziji kako sedi odmah pored Vučića.

Najbolju paralelu možemo napraviti sa američkim šoubiznisom.

Dženifer Lopez je snimila pesmu „Nisam tvoja mama“ da bi podržala kampanju Hilari Klinton na ranijim izborima u SAD, Džej Zi je napadao Trampa zbog njegove politike prema Afroamerikancima, a podržao je Obamu i Klintonovu. Demi Lovato i Arijana Grande su podržavale Sandersa u trci za demokratskog kandidata na izborima za predsednika SAD u novembru 2020. godine, dok su Džordž Martin, autor „Igre prestola“ i Tom Henks podržavali Sandersovog rivala Džoa Bajdena. Lejdi Gaga je takođe podržavala Bajdena i stala na stranu žena žrtva seksualnog zlostavljanja. U demokratskom društvu nezamislivo je da se novac svih građana direktno ili indirektno troši na političku kampanju partije na vlasti, ali, za razliku od SAD, gde podrška dolazi zbog vrednosti, ideala i ideologije, kod nas deluje da podrška estrade primarno dolazi zbog finansija i nastupa na trgovima, ili finansiranja novog albuma u pokušaju da se opstane na estradnom nebu i onda kada deset godina niste imali hit pesmu.