Maja Sever izabrana za predsjednicu Europske federacije novinara




Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara na skupštini ove organizacije 13. i 14. lipnja 2022 u Izmiru, prenosi Hrvatsko novinarsko društvo.

Za Maju Sever glasalo je 137 od ukupno 144 delegata skupštine EFJ-a. Drugi kandidat za predsjednika iz Poljske, Mariusz Pilis, dobio je preostalih 7 glasova.

Sever je prva ženska predsjednica u povijesti EFJ-a. Ona je zahvalila na gotovo jednoglasnoj podršci skupštine.

"Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, neovisno profesionalno novinarstvo. Živimo u svijetu u kojem se novinari ubijaju, pritvaraju i tuže, gdje žene rade za manje plaće, još uvijek ne mogu probiti stakleni strop, gdje su novinari izloženi napadima i uvredama, u svijetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, gdje kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gdje su freelanceri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen.... zato trebamo ostati jaki i jedinstveni. Dalje u borbu!", poručila je Sever nakon izbora.

Ona je u svom programu navela kako će prioriteti njena predsjedničkog mandata biti sigurnost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi. Naglasila je važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnoj i europskoj razini.

"Ulazimo u kritično razdoblje, u kojem bi Europska unija mogla po prvi put usvojiti pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage kako bismo dobili snažan europski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva", istaknula je Sever predstavljajući program pred skupštinom EFJ-a.

Maja Sever počela je raditi na Hrvatskoj radioteleviziji 1990. kao novinarka i ratna reporterka u Domovinskom ratu. Sudjelovala je u velikim projektima javne televizije, bila je voditeljica i urednica emisije Hrvatska uživo i članica Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije od 2015.-19.

Od 2019. predsjednica je Sindikata novinara Hrvatske. Aktivna je članica HND-a od 1995., gdje je početkom 2019. obnašala funkciju potpredsjednice. Iste godine izabrana je za potpredsjednicu Stručne skupine za radna prava (LAREG) Europske federacije novinara.

Dobitnica je HND-ove nagrade Novinarka godine 2018. Osim novinarstva, godinama se bavi humanitarnim radom, zbog čega je dobila nagradu Ponos Hrvatske. Pripala joj je i nagrada Fierce woman, za doprinos rodnoj i društvenoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Skupština EFJ-a izabrala je i novog potpredsjednika, Mustafu Kulelia iz Sindikata novinara Turske.

Europska federacija novinara (EFJ) najveća novinarska organizacija u Europi, koja predstavlja preko 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja.

Europska federacija novinara osnovana je 1994. kao dio Međunarodne federacije novinara (IFJ) kako bi zastupala interese novinarskih udruga, sindikata i članova njihovih udruga u Europi.

Izvor: Hrvatsko novinarsko društvo, Radio Slobodna Evropa