Omiljeni meksički pas spasilac poginuo u Turskoj – spasao više od 10 ljudiJedan od omiljenih meksičkih pasa za spasavanje, koji je poslat u Tursku da pomogne u tamošnjim spasilačkim operacijama, poginuo je tražeći preživele pod ruševinama. Spasio je više od 10 ljudi.

„Duboko žalimo zbog gubitka našeg sjajnog pratioca, psa Protea“, objavilo je meksičko ministarstvo nacionalne odbrane na Tviteru u nedelju, prenosi Dnevnik.hr.

„Ispunio si svoju misiju kao član meksičke delegacije u potrazi i spasavanju naše braće u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu“, navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na Tviteru.

Ministarstvo nije saopštilo kako je pas uginuo.

U objavama na Tviteru pišu da je poginuo tokom potrage za dve osobe ispod ruševina.

Na zadatku u Turskoj spasao je najmanje 10 ljudi, a prema nekim izveštajima i 15.

Proteo je bio jedan od 16 pasa tragača poslatih iz Meksika u Tursku prošle nedelje da pomognu u operacijama potrage i spasavanja nakon razornog zemljotresa.

„Srce našeg spasilačkog tima trenutno leti za Tursku“, napisao je u utorak na Tviteru meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard.

Meksiko, koji ima česte zemljotrese zbog svog tektonskog okruženja, dobro je poznat po svojim visoko obučenim i specijalizovanim psima za traganje i spasavanje.

Izvor: Danas, N1 Beograd